Evenimentul Zilei > International > Încă o țară se separă! Și-a cerut independența? Șansele sunt de peste 52%
Încă o țară se separă! Și-a cerut independența? Șansele sunt de peste 52%

Încă o țară se separă! Și-a cerut independența? Șansele sunt de peste 52%

Se pare că și Scoția urmărește să își „câștige” independența printr-un referendum. După ultimele sondaje de opinie se pare că sprijinul pentru această separare ar fi crescut considerabil.

Sprijinul pentru independenţa Scoţiei a crescut la 52%, cel mai înalt nivel de la referendumul din 2016 privind Brexit-ul, conform unui sondaj realizat chiar înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Acest sondaj de opinie poate fi un motiv de satisfacţie pentru prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, care militează pentru organizarea unui al doilea referendum pe acest subiect, după eşecul taberei sale separatiste la precedenta consultare populară în 2014. Guvernul britanic refuză cu fermitate orice nou scrutin.

Sondajul, publicat luni seară, a fost realizat de institutul de sondare online Panelbase între 28 şi 31 ianuarie pentru blogul politic Scot Goes Pop şi jurnalul pro-independenţă The National.

Este al treilea sondaj din ultimele două săptămâni care arată un sprijin tot mai mare pentru independenţă, situându-se în jurul a 50% din voturi.

La un precedent referendum asupra independenţei, organizat în 2014, unioniştii au ieşit învingători cu 55%. Premierul conservator Boris Johnson refuză un nou scrutin, afirmând că precedenta consultare populară a tranşat dezbaterea.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.