Evenimentul Zilei > Social > Școala în pandemie: Ministerul Educației cere statistici. Ce documente trebuie depuse pe final de an
Școala în pandemie: Ministerul Educației cere statistici. Ce documente trebuie depuse pe final de an

Școala în pandemie: Ministerul Educației cere statistici. Ce documente trebuie depuse pe final de an

Toate școlile trebuie să raporteze Ministerului Educației, până pe 30 decembrie 2020, o serie de date referitoare la sistemul de educație în anul pandemiei.

Adresa nr 8.287 din 28.12.2020, semnată de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Sorin Ion, menționează o serie de statistici de data recentă pe care școlile vor trebui să le raporteze obligatoriu.

Astfel, o adresă obținută de Edupedu.ro precizează câteva dintre statisticile cerute de Ministerul Educației tuturor școlilor din România până miercuri, 30 decembrie. Printre acestea se numără: câți elevi și profesori nu au dispozitive sau internet pentru acces la școala online, câți profesori s-au pensionat de la începutul anului și câți dintre cei care s-au pensionat lucrează în continuare pe posturile de pe care s-au pensionat.

Adresa respectivă este datată la o zi după ce noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pe 27 decembrie: “mâine voi cere ca până pe data de 11 ianuarie să avem o radiografie reală corectă și completă a acestei situații (n.red. a elevilor fără acces la școala online) în țară”, precizează sursa citată.

Documentul solicită școlilor și grădinițelor să completeze în programul informatic SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) datele pentru “elevii care au acces la internet și dispun de echipamente/dispozitive în vederea desfășurării procesului de învățare în sistem on-line”.

Documentul prevede și că reactualizarea datelor trebuie să fie făcută inclusiv pentru cadrele didactice. De asemenea, școlile trebuie să reactualizeze și datele referitoare la situația conectării la internet a corpurilor de clădire, pentru fiecare școală și grădiniță. Cererea de actualizare a datelor este cea mai recentă dintr-o serie de câteva astfel de solicitări primite în ultima vreme de școli.

„Recensământul” pensionarilor din educație

30 decembrie 2020 este și termenul-limită până când școlile pot trimite la minister un tabel cu numărul cadrelor didactice care s-au pensionat de la începutul anului școlar până acum, în perioada 1 septembrie – 30 decembrie 2020. Potrivit Adresei, situația va cuprinde:

 • numărul cadrelor didactice pensionate pe parcursul anului școlar
 • numărul de posturi didactice eliberate ca urmare a pensionării cadrelor didactice pe parcursul anului școlar
 • modalități de ocupare a posturilor eliberate
  • număr posturi ocupate în regim plata cu ora cu aceleași persoane
  • număr posturi ocupate în regim plata cu ora cu alte persoane
  • număr posturi ocupate cu personal didactic calificat, angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată
  • număr posturi ocupate cu personal fără studii corespunzătoare postului