Evenimentul ZileiInternationalDW: Schulz n-are ac de cojocul lui Merkel

DW: Schulz n-are ac de cojocul lui Merkel

DW: Schulz n-are ac de cojocul lui Merkel
Se pare că Schulz, contracandidatul social-democrat al lui Merkel, s-a resemnat, ştie că nu există deocamdată arma perfectă pentru a fi învinsă. În cel mai recent sondaj, Deutschandtrend, rezultatele arată 38:22 pentru tabăra Angelei Merkel. Concurentul său, Martin Schulz, se află, așadar, în urmă cu 16 puncte procentuale

Schulz și SPD caută disperați un motiv să atace. Dar nu există niciunul. Şi pentru că lui Schulz i-au pierit subiectele, o atacă acum personal pe Merkel. Lumea ar avea impresia că Merkel ar fi ”cu capul în nori” și ”departe de realitate”, a declarat acesta într-un interviu TV. Serios? Păi dacă ar fi așa, atunci Schulz ar trebui să aibă parte de mai multă popularitate decât Merkel.

Schulz trece la atacuri personale, fără succes

Iar realitatea este tocmai pe dos. N-ar avea șanse nici dacă în Germania cancelarul s-ar vota direct. Pe scurt, știind că pierde, încearcă să treacă la atacuri personale, poate mai schimbă ceva în ultimul moment. O încercare care nu poate decât să eșueze. Mai ales în contextul avansului semnificativ pe care îl are Uniunea cu patru săptămâni înainte de alegeri.
Dar și pentru că cei mai mulți oameni resping astfel de atacuri. Cel puțin atunci când nu sunt acoperite de exemple concrete. Merkel a răspuns suveran acestui atac: ”Cred că eu stau la dispoziția oamenilor”, a declarat cancelara în emisiunea ”Berlin direkt”, de la postul ZDF.

SPD se gândește cu groază la 2009

Pe 3 septembrie va avea loc singurul duel TV în direct între cei doi. Merkel a declarat că se bucură de această oportunitate. Putem să o credem pe cuvânt. Spre deosebire de Schulz, are prea puțin de pierdut. Contracandidatul său, lipsit de șanse, are eventual oportunitatea de a-și face o imagine mai bună în fața alegătorilor.

Lui Schulz îi rămân de fapt două speranțe modeste: să-i mai convingă pe alegătorii nehotărâți. Și să dea mai bine decât Frank-Walter Steinmeier în 2009. Actualul președinte federal a obținut în 2009 cel mai slab rezultat pentru SPD din istorie, respectiv 23 la sută. Dacă iese foarte prost pentru Schulz, pe 24 septembrie numele lui va rămâne pe veci legat de această înfrângere, scrie Marcel Fürstenau, DW.

 


Accesează: