Evenimentul Zilei > Social > Schimbări importante la pensii. Milioane de români sunt vizați de cele „patru modificări”
Schimbări importante la pensii. Milioane de români sunt vizați de cele „patru modificări”

Schimbări importante la pensii. Milioane de români sunt vizați de cele „patru modificări”

Unul dintre sistemele de pensii va suferi modificări. Aproximativ opt milioane de români sunt vizați de cele „patru modificări importante” anunțate de reprezentanții ASF. Modalitatea de intrate în posesie a moștenirii banilor va fi schimbată și se va elimina comisionul pentru contribuție.

Sistemul de pensii private va avea patru modificări, a anunțat Daniel Apostol, directorul de comunicare al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit acestuia, cei care participă la sistemul de pensii private, vor fi scutiți de plata comisionului de administrare. O altă modificare va fi făcută la modalitatea prin care se intră în posesia moștenirii banilor.

Guvernul României a adoptat, la finalul anului 2022, o Ordonanță de urgentă care duce modificări și completări pentru mai multe acte normativ privind fondurile de pensii administrate privat, pensiile facultative sau înființarea, organizarea și funcționarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Legile care au suferit modificări și completări sunt: Legea nr. 411/2004, Legea nr. 204/2006 și Legea nr. 187/2011.

Patru schimbări importante au fost făcute la sistemul de pensii private

Daniel Apostol, directorul de comunicare al ASF, a spus că Ordonanța a apărut la inițiativa Autorității de Supraveghere Financiară, care au considerat necesare o serie de modificări, având în vedere că legislația aflată în vigoare are aproximativ 15 ani de existență.

„1. În primul rând, forma de intrare în posesie a moștenirii. Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat, dacă trăiesc situația nefericită ca părinții lor să decedeze înainte de a se naște dreptul la pensionare, au acum posibilitatea de a încasa activul deținut de respectivul părinte într-o plată unică sau în tranșe, la latitudinea fiecăruia.

Până în 24 decembrie 2022, nu puteau să intre în posesia activului moștenit, trebuiau doar să își transfere acest activ în propriul cont de pensie privată, urmând să intre în posesia lui dacă ajungeau la rândul lor la vârsta de pensionare.

2. O a doua modificare importantă pe care am adus-o este faptul că îi scutim pe cei care participă la sistemul de pensii private de plata unui comision de administrare.

De fapt, din sumele pe care ei le aduc drept contribuție la pilonul 2, lună de lună, administratorii fondurilor de pensii își întregeau veniturile și prin acest comision pe simpla contribuție.

Am redus acest comision doar la comisionul de administrare, care este legat strict de activitatea de administrare a fondurilor de pensii și de performanțele acestora.

3. Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acestuia, dacă este revizuibil sau nerevizuibil.

4. De asemenea, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de trei ani, astfel încât să fie considerat activul bani pierduți, cum se întâmpla până acum.

Moștenitorii pot solicita plata oricând”, a explicat Daniel Apostol, directorul de comunicare Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: