Se anunță vremuri grele pentru pensionari. Veniturile vor scădea sub valoarea contribuțiilor la stat

Se anunță vremuri grele pentru pensionari. Veniturile vor scădea sub valoarea contribuțiilor la stat Pensionari. Sursa foto: arhiva EVZ

Milioane de angajați, care în prezent sunt forțați să plătească contribuții la fondurile de pensii obligatorii de stat sunt deja condamnați la o bătrânețe de mizerie, cu mult mai mulți ani de muncă decât în trecut și cu pensii foarte mici față de sumele pe care le-au plătit statului de-a lungul activității, atrag atenția economiștii

Viitorii pensionari vor primi o sumă mai mică, la pensie, decât valoarea contribuțiilor pe care le plătesc statului în prezent. Experții avertizează asupra pericolului, după simulări de calcul, însă politicienii se declară optimiști. Matematica arată, conform economiștilor, că veniturile celor care se vor retrage din activitate peste câțiva ani vor fi insuficiente pentru a le asigura traiul zilnic.

Lucrătorii din ziua de astăzi ar trebui să se îngrijoreze în legătură cu viitorul lor, după ce se vor retrage din activitate. Experții susțin că sistemul de pensii va intra în colaps în cel mult 30 de ani din cauza numărului din ce în ce mai mic de lucrători aflați în activitate.

Potivit estimărilor, populația activă este în continuă scădere, iar acest lucru se va reflecta în veniturile pe care le vor obține viitorii pensionari. Cei care se vor retrage peste zece, douăzeci de ani, ar putea primi o pensie mai mică decât sumele cu care au contribuit la sistemul public de asigurări sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Undeva la orizontul anilor 2050 - 2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”, a explicat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România.

Conform calculelor, un român care încasează acum un salariu mediu net pe lună, aproximativ 4.000 de lei (833 de euro), va primi, după 35 de ani de contribuții, o pensie de stat în valoare de 1.275 de lei, aproximativ 265 de euro.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, îl contrazice pe șeful său de la PSD, Marcel Ciolacu

Sursă: Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Populația României este în scădere

O astfel de pensie este departe de a acoperi costurile coșului zilnic pentru un pensionar. Însă ceea ce este și mai grav, suma primită va fi sub nivelul contribuțiilor la asigurările sociale. Contribuția la asigurările sociale, conform scenariului de mai sus, va fi în jurul a 700.000 de lei.

„Combinat cu emigraţia persoanelor active vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6 - 6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5 - 4 milioane de salariaţi”, estimează analistul fiscal Adrian Benţa.

Dacă în urmă cu 12 ani România avea o populaţie activă de peste 9 milioane de persoane, acum numărul a scăzut cu aproape un milion. Fără a pune la socoteală, însă și șomerii, persoanele care nu-și găsesc ori nu-și caută un loc de muncă. Numărul acestora se ridică la aproape 500 de mii. La finalul anului trecut România avea peste 4,7 milioane de pensionari, iar rezultatele recensământului populației confirmă trendul de scădere.

„Ceea ce se va vedea peste 10-20 de ani va fi o putere reală de cumpărare a celor care ies la pensie mult diminuată chiar faţă de perioada actuală”, a explicat economistul Claudiu Cazacu.

Marius Budăi a pus ochii pe banii din Pilonul 2. „Deficitul la bugetul de pensii este exact cât virăm către Pilonul 2”

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Politicienii sunt optimiști

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu crede într-un astfel de scenariu, pe care îl consideră pesimist. În opinia sa, lucrurile se pot regla prin susținerea mediului de afaceri, în paralel cu majorarea salariului minim pe economie.

„Dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România- lucrurile vor arăta altfel. Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani”, este de părere Marius Budăi.

Departe să fie atât de optimiști precum politicienii de teapa lui Marius Budăi, analiştii recomandă celor aflați în activitate să se orienteze și spre alte forme de economisire pentru bătrânețe. Iar una dintre aceste forme de economisire este pensia privată din Pilonul II, dar și alte tipuri de investiții care pot aduce profit.

„Trebuie să ne gândim fiecare foarte exact la viitorul nostru. Pilonul 2 de pensie o să fie o sursă foarte importantă în momentul în care vom ieşi la pensie şi cu siguranţă ar trebui să suplimentăm, fie pensii private pilonul 3, fie alte investiţii, de exemplu în imobiliare”, a precizat Adrian Bența, conform observatornews.ro.