Evenimentul Zilei > Actualitate > Turcan, despre pensiile românilor. Celor care „le-au fost reţinuţi pe nedrept banii timp de un an li se vor restitui sumele”
Turcan, despre pensiile românilor. Celor care „le-au fost reţinuţi pe nedrept banii timp de un an li se vor restitui sumele”

Turcan, despre pensiile românilor. Celor care „le-au fost reţinuţi pe nedrept banii timp de un an li se vor restitui sumele”

Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat că Nicolae Ciucă se va ocupa ca toți pensionarii cărora le-au fost reţinuţi pe nedrept banii timp de un an să-i primească înapoi.

Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat că premierul Nicolae Ciucă va analiza calculele făcute de către Ministerul de Finanţe și că pensionarii cărora le-au fost reţinuţi pe nedrept banii timp de un an o să-i primească înapoi în curând.

„Calculele ministerului de finanţe vor fi îndreptate de premierul Ciucă: pensionarii cărora le-au fost reţinuţi pe nedrept banii timp de un an li se vor restitui sumele. Guvernul Ciucă va restitui celor care au pensii peste 4000 de lei contribuţia de asigurări de sănătate a cărei reţinere a fost declarată neconstituţională de CCR. Începând cu luna februarie se restituie deja cota reţinută pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuţii pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari. Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei”, a scris Raluca Turcan, marţi pe Facebook.

Fostul ministru al Muncii a adăugat că „Ministerul Finanţelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reţinută în perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei”.

„Acest act normativ trebuie elaborat rapid şi în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari. Decizia de reţinere a contribuţiilor nu le-a aparţinut lor iar hotărârile Curţii Constituţionale trebuie transpuse în legislaţie urgent!”, a completat Turcan.

Sursă: LCVA | Dreamstime.com

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei au primit mai puțini bani în luna ianuarie, după ce Casa Națională de Pensii le-a reținut contribuțiile de sănătate, în ciuda deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională această măsură. Ei urmează să primească banii înapoi în luna februarie.

Și Marius Budăi a declarat că statul român va continua să ofere vouchere pentru cetățenii care nu au posibilități financiare. Ministrul a adăugat că acești cetățeni reprezintă principala grijă a coaliției de guvernare. „PSD are grijă pentru veniturile românilor (…) Nu vreau să aduc speranțe bunicilor și părinților noștri… Avem pachete sociale care se derulează pe toată perioada lui 2023. Suntem foarte atenți la cifre”, a declarat Budăi. El a anunțat că a fost luată în calcul și o majorare a pensiilor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: