Evenimentul Zilei > Actualitate > Marius Budăi aruncă noi promisiuni de majorare a pensiilor. Deocamdată, n-au crescut nici cât inflația
Marius Budăi aruncă noi promisiuni de majorare a pensiilor. Deocamdată, n-au crescut nici cât inflația

Marius Budăi aruncă noi promisiuni de majorare a pensiilor. Deocamdată, n-au crescut nici cât inflația

Pensionarii români au venituri lunare mult mai mici față de cei din statele din Vest. Mulți dintre ei abia își permit să își cumpere medicamentele de care au nevoie. Iar majorările îndelung promise de ministrul Muncii, Marius Budăi, s-au dovedit iluzorii.

Marius Budăi a vorbit despre situația pensiilor din România. Ministrul Munci a explicat că el cunoaște inechitățile din sistem, iar principala prioritate a coaliției de guvernare este să rezolve aceste probleme. Guvernul trebuie să determen un impact bugetar care să fie cât mai aproape de realitate pentru ca ulterior să fie purtate discuții cu experții de la Banca Mondială, Banca Europeană și de la Ministerul de Finanțe. Ulterior, va fi fixată perioada în care țara noastră își va permite impactul bugetar.

Marius Budăi a continuat prin a spune că PSD a luat o decizie clară în interiorul partidului. Ministrul a asigurat pensionarii că veniturile lor lunare nu vor scădea în 2023. „Niciun venit, că vorbim despre pensii sau salarii ale românilor, nu scade. Am văzut anumite discuții în spațiul public venite de la oameni care nu au înțeles sistemul de pensii și nu au înțeles nevoile și necesitățile românilor”, a declarat Budăi.

Vor fi majorate pensiile românilor în 2023?

Social-democratul a fost întrebat și dacă pensiile și salariile vor fi majorate în acest an. Marius Budăi a subliniat că statul român va continua să ofere vouchere pentru cetățenii care nu au posibilități financiare. Ministrul a adăugat că acești cetățeni reprezintă principala grijă a coaliției de guvernare. „PSD are grijă pentru veniturile românilor (…) Nu vreau să aduc speranțe bunicilor și părinților noștri… Avem pachete sociale care se derulează pe toată perioada lui 2023. Suntem foarte atenți la cifre”, a declarat Budăi.

Ministrul a spus că trebuie găsit un echilibru între măsurile sociale și economice pentru a nu exista disfuncționalități. În ceea ce privește o majorare viitoare a pensiilor, Budăi a declarat că „suntem foarte atenți și cu siguranță vom încerca, atât cât bugetul ne permite, să luăm măsurile necesare”. Este important de precizat că România este singura țară din Europa care a majorate taxele și impozitele în timpul crizei economice, potrivit România TV.