Alegeri regionale în Austria. Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea parlamentară. Cancelarul austriac, nevoit să formeze o nouă coaliție
- Ionel Sclavone
- 30 ianuarie 2023, 08:13
Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria, înregistrând o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum.
Update 3. OeVP, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,8% - cel mai slab rezultat din 1945 - şi şi-a pierdut majoritatea absolută din parlamentul Austriei inferioare şi probabil şi în guvernul regional. Totuşi, lidera formaţiunii din land, Johanna Mikl-Leitner, a exclus o demisie.
În schimb, FPOe a întrunit 24,5%, cel mai bun rezultat al său de până acum în provincia estică, notează dpa. Liderul regional Udo Landbauer a subliniat în mod repetat că formaţiunea sa vrea să pună capăt "sistemului OeVP" din Austria inferioară, învinuind totodată OeVP, condus de cancelarul Kael Nehammer, pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.
Conform proiecţiilor rezultatului votului, Partidul Social Democrat SPOe s-a clasat sub FPOe, cu 20,8%, Verzii au obţinut 7,5%, iar liberalii din NEOS - 6,5%.
"Oamenii au votat împotriva corupţiei", a declarat duminică seara managerul federal al FPOe Christian Hafenecker, adăugând că "este începutul", în referire la alegerile regionale prevăzute în martie în Carinthia şi în aprilie în Salzburg.
Pe plan naţional, FPOe se clasează în sondaje pe primul loc de mai multe săptămâni, înaintea SPOe şi OeVP, pe locul al treilea. Următoarele alegeri naţionale sunt prevăzute pentru 2024.
Update 2: Partidul lui Karl Nehammer a obținut prima victorie în alegerile regionale din Austria. Primul exit-poll arată că OVP se clasează pe primul loc în preferințele alegătorilor cu 39.7% dintre voturi. Formațiunea politică a cancelarului austriac este urmată de FPO cu 25,4% din voturi. Ultimul loc de pe podium este ocupat de Partidul Social Democrat cu 20.7%.
Totuși, OVP și-a pierdut majoritatea absolută din cauza rezultatului obținut de Partidul Libertății. Formațiunea politică a lui Nehammer a pierdut nu mai puțin de 10% din alegători față de alegerile trecute. În acest context, cancelarul austriac este nevoit să formeze o nouă coaliție de guvernare pentru a rămâne la putere.
Update: Primele estimări au arătat că partidul lui Karl Nehammer, OVP, a pierdut aproximativ 10% din voturi la alegerile land-ul Austria Inferioară. OVP a obținut până acest moment 39,7% din voturi. În același timp, formațiunea de extremă dreapta FPO (Partidul Libertăţii) se pregătește de un succes istoric. Partidul a reușit să obțnă 25% din voturi, cu 10 procente mai mult față de alegerile anterioare. OVP riscă să piardă cel puțin doi parlamentari dacă sondajele nu vor înregistra schimbări majore, iar acest lucru ar afecta majoritatea care susține coaliția de guvernare din Austria.
Scrutinul regional se desfășoară în landul Austria Inferioară și este văzut de specialiști ca un test asupra stării de spirit a populației în legătură cu prestația politicienilor de la Viena. Austriecii sunt chemați să voteze după mai multe scandaluri care au zguduit scena politică de la Viena și au născut numeroase controverse, provocând o lipsă de încredere a cetățenilor, după cum relatează DPA.
Landul Austria Inferioară are cea mai mare populaţie de votanţi eligibili, în jur de 1,3 milioane de cetățeni cu drept de vot. Regiunea este considerată un fief al Partidului Popular Austriac (OVP), condus de Karl Nehammer. Politicienii săi au guvernat în acest land de decenii. Partidul deține, în prezent, majoritatea absolută, dar sondajele indică faptul că o schimbare este iminentă, în contextul politicii de la centru.
Sondajele arată că sprijinul pentru partid, care este condus de Johanna Mikl-Leitner, în acest land, ar putea pierde circa zece puncte procentuale. Estimările analiștilor politici sunt că OVP ar putea cădea la circa 40%.
Preferințele alegătorilor se îndreaptă spre formaţiunea de extremă dreapta FPO (Partidul Libertăţii). Despre acest partid se spune că ar fi în pragul unui succes istoric şi şi-ar putea dubla zestrea de voturi, după aceste alegeri, de la 14% la circa 25%.
Ulterior, după alegerile din Austria Inferioară urmează altele, în Landul Carinthia, în luna martie, iar mai apoi în Salzburg, în luna aprilie.
Autriecii se orientează spre un regim autoritarist
Alegerile regionale din acest an vin în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică. Numai 20 până la 25% dintre alegători se declară încrezători în clasa politică. Restul sunt nemulțumiți de acuzațiile de corupție cu care se confruntă politicienii austrieci, potrivit analistului politic Peter Filzmaier.
În opinia acestuia, este foarte posibil ca preferințele alegătorilor să se îndrepte spre un alt tip de sistem politic. Un alegător din patru este tentat să dea credit, „în anumite circumstanţe” unui sistem condus de un om puternic, pe care îl văd mai bun decât democraţia. Iar Partidul Libertăţii beneficiază semnificativ de această stare de spirit „şi de memoria politică pe termen scurt”, a spus Filzmaier.
Investigaţiile pentru corupţie au început după un scandal care a implicat o înregistrare video secretă realizată în Ibiza în 2019. La momentul respectiv, fostul lider al Partidului Libertăţii a promis presupusei nepoate a unui oligarh rus contracte cu statul în schimbul sprijinului politic.
Strategia lui Karl Nehammer
După alegerile din Austria Inferioară, cancelarul Karl Nehammer va putea măsura „succesul” discursului său antimigraționist. El s-a folosit de tema imigranților ilegali pentru a aduna puncte electorale, dar s-ar putea să aibă de suferit la alegerile din 29 ianuarie.
Austria s-a opus aderării la Schengen a Bulgariei și României, invocând tocmai faptul că migranții ilegali ajung în Austria pe rute care traversează aceste țări. Ministrul de Interne de la Viena a votat împotriva extinderii Spațului Schengen la Consiliul JAI din luna decembrie a anului trecut.
Discursul său a fost de natură să atragă simpatia alegătorilor în contextul în care Austria se confruntă cu o serie de probleme provocate de migrația ilegală. Rămâne de văzut dacă strategia lui Karl Nehammer va da rezultate la alegerile regionale.