Alegeri organizate în paralel în Grecia și Turcia - Va deveni Erdogan mai periculos până la alegeri?

Alegeri organizate în paralel în Grecia și Turcia - Va deveni Erdogan mai periculos până la alegeri?Sursa foto: Kremlin

Analiștii estimează că, având în vedere alegerile ce se desfășoară anul acesta atât în Grecia, cât și în Turcia aproximativ în aceeași perioadă, eventualitatea unui incident armat între cele două țări este în scădere, însă acest lucru nu înseamnă că „sultanul” va înceta retorica incendiară împotriva Greciei.

Anunțarea în mod oficial de către Recep Tayyip Erdogan a datei alegerilor în Turcia pentru ziua de 14 mai, o dată care fusese sugerată indirect cu ceva timp în urmă, face foarte probabilă desfășurarea aproape în paralel a alegerilor generale în Grecia și Turcia.

Chiar dacă premierul grec Kyriakos Mitsotakis nu a anunțat încă o dată pentru alegeri, se strâng suficiente indicii că ar putea fi organizate în una din primele două duminici din luna aprilie (adică 2 sau 9 aprilie).

Analiștii estimează că, având în vedere alegerile ce se desfășoară anul acesta atât în Grecia, cât și în Turcia aproximativ în aceeași perioadă, eventualitatea unui incident armat între cele două țări este în scădere, însă acest lucru nu înseamnă că „sultanul” va înceta retorica incendiară împotriva Greciei. Dimpotrivă.

Sunt mulți cei care cred că Erdogan, pentru a supraviețui politic și pentru a reuși să-și asigure încă un mandat, va menține atitudinea provocatoare față de Atena și, în același timp, în culise, va exercita presiuni asupra SUA pentru a da undă verde vânzării de avioane de luptă către Ankara.

Dificilul drum către alegeri

Deși pare extrem de dificil, Erdogan vrea să ajungă la mult dorita înțelegere cu SUA pentru achiziționarea de avioane de luptă înainte de alegeri pentru că în interiorul Turciei există destulă nemulțumire față de schimbarea echilibrului în Marea Egee, precum și față de schimbarea atitudinii Washingtonului și a modului în care SUA abordează cererile Greciei și Turciei.

Acesta este un aspect crucial care îl poate face pe Erdogan mai periculos, de aceea mulți consideră mai mult ca sigur că Erdogan împreună cu miniștri importanți de la Ankara vor continua acțiunile provocatoare, încercând să includă o parte din insulele grecești din Marea Egee într-o zonă cu regim incert.

Încălcările și survolările ilegale ale spațiului aerian grecesc de către avioane militare turcești au devenit un fapt zilnic, în timp ce președintele turc face tot felul de promisiuni electoratului turc în perspectiva alegerilor pentru a inversa tendințele în sondaje, recurgând, printre altele, la creșteri salariale și eliminarea limitelor de vârstă pentru pensionare.

Cert este că la Washington se dorește temperarea tensiunilor în Marea Egee în viitorul apropiat, de aceea nu este deloc întâmplătoare vizita secretarului de stat american Antony Blinken la Atena și Ankara, vizită programată pentru perioada următoare. Potrivit unor estimări, prezența lui Blinken ar putea fi și o încercare a SUA de a-și afirma cererea de menținere a calmului și a stabilității. Acest lucru reiese și din menționarea declarației comune Blinken - Çavuşoğlu cu privire la necesitatea stabilității și menținerii canalelor deschise de comunicare în estul Mediteranei.

În așteptarea contracandidatului

Erdogan a anunțat data alegerilor, dar încă nu știe pe cine va avea adversar din partea opoziției. Numele candidatului la președinție din partea celor șase partide care formează alianța opoziției va fi anunțat în zilele următoare, a declarat reporterilor Ünal Çeviköz, consilier al lui Kemal Kılıçdaroğlu, șeful Partidului Popular Republican (CHP), cel mai mare partid de opoziție.

Cele mai mari două partide de opoziție, CHP și Partidul Bun (Iyi Party), partid naționalist de centru-dreapta, s-au aliat cu patru partide mai mici având ca program încercarea de a anula președinția executivă a lui Erdogan și de a readuce țara la sistemul parlamentar existent anterior.

Çeviköz a spus că liderii celor șase partide de opoziție urmează să prezinte pe 30 ianuarie, în două documente propunerile lor cu privire la o perioadă de tranziție spre un sistem parlamentar, precum și programul lor de guvernare.

Mesajele Atenei față de acțiunile provocatoare turcești

Amenințările repetate ale Turciei - cum că vor veni pe neașteptate într-o noapte - au fost menționate ieri de ministrul grec de externe Nikos Dendias, care, vorbind la un eveniment de partid la Amfissa, a subliniat hotărârea Atenei de a înfrunta revizionismul promovat de Turcia, potrivit tanea.gr.

Răspunsul Greciei este că urmărește, observă, dar nu urmează politica dusă de Turcia, a subliniat Nikos Dendias. Dendias a vorbit în mod special despre durata deosebit de lungă a actualelor tensiuni din relațiile greco-turce, și anume 3,5 ani, spunând că chiar și după invazia Turciei în Cipru, premierii de atunci, Karamanlis și Ecevit, au vorbit la un moment dat la telefon. 

(Traducerea Rador)