Codul întâlnirii de la Washington

Codul întâlnirii de la WashingtonSursa foto: Administratia Prezidentiala

Una dintre întâlnirile din această săptămână aşteptată cu mare interes a fost cea dintre ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Unul dintre subiectele cele mai importante ale aceastei întâlniri, care are loc într-o perioadă în care administraţia Biden încearcă să-şi menţină atitudinea distantă faţă de Ankara, a fost, cum era de aşteptat, vânzarea avioanelor F-16 către Turcia. 

În comunicatele celor două părţi se arată că procesul în această problemă continuă şi că Turcia a cerut administraţiei Biden să-şi exercite influenţa asupra Congresului SUA pentru a aproba vânzarea acestor avioane. 

Iar SUA transmit mesajul că aprobarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO de către Ankara va consolida poziţia administraţiei americane faţă de Congres. 

Declaraţia lui Çavuşoğlu

După întâlnirea de ieri, care a durat o oră şi 45 de minute cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, Çavuşoğlu a declarat că în ceea ce priveşte vânzarea avioanelor F-16 determinarea administraţiei americane este importantă şi a adăugat: "Dacă administraţia va adopta o poziţie puternică în faţa paşilor unor membri ai Congresului, precum Bob Menendez, această problemă va fi soluţionată."

Çavuşoğlu a spus că toată lumea vorbeşte despre efectul pozitiv asupra Congresului a accelerării procesului de aderare a Suediei şi Finlandei la NATO pentru aprobarea vânzării şi a menţionat că o astfel de condiţie nu există. "Turcia doreşte să achiziţioneze avioane F-16, să ne îndeplinească toate cerinţele", dar "aceste lucruri nu funcţionează în acest mod", a atras atenţia Çavuşoğlu. 

Mingea este în curtea Congresului?

Este cunoscut faptul că Turcia a fost exclusă din programul F-35 pe motiv că a achiziţionat sistemul de apărare aeriană S-400 din Rusia, iar avioanele a căror construcţie a fost finalizată nu au mai fost livrate. După ce Turcia a adoptat o poziţie constructivă în criza ucraineană, în luna iunie, la Madrid, la summit-ul NATO, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat: "Ar trebui să vindem Turciei avioane F-16, să le modernizăm avioanele. Acest lucru este în interesul nostru." Pe agenda Congresului SUA s-a aflat problema vânzării condiţionate a avioanelor, ba chiar s-a dorit impunerea unor restricţii în acest sens, însă în ultimul moment s-a renunţat la aceste propuneri şi nu au mai fost cuprinse în lege. 

Confirmare pentru Grecia

Săptămâna trecută, administraţia Biden a înştiinţat Congresul SUA că se pregăteşte să vândă Turciei 40 de avioane de luptă F-16 şi 79 de kituri pentru modernizarea avioanelor F-16 pe care Turcia le deţine deja. Washingtonul se pregeteşte să vândă Greciei 30 de avioane F-35 de ultimă generaţie. 

Preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe din Senatul SUA, sentorul Bob Menendez, a declarat că vânzarea către Grecia va fi aprobată, dar că se opune cu tărie vânzării către Turcia, avansând o serie de condiţii, precum "respectarea drepturilor omului" şi "renunţarea la a mai ameninţa aliaţii din regiune". 

Declaraţii clasice

După întâlnire Çavuşoğlu-Blinken au urmat declaraţii clasice din partea Washingtonului. 

În mesajul postat pe Twitter, Blinken menţionează că întânirea a avut loc în cadrul Mecanismului Strategic SUA-Turcia, că împreună cu omologul său turc au abordat o serie de probleme importante, că NATO va răspunde războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi că aşteaptă cu nerăbdare continuarea coordonării în Siria şi în privinţa altor probleme. 

Normalizarea relaţiilor cu Damascul

Ieri, la Ankara, ambasadorul SUA în Turcia, Jeff Flake, s-a referit la întâlnirea de la Washington. Ambasadorul a subliniat că vânzarea avioanelor F-16 nu are nicio legătură cu aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, dar a adăugat că "Suedia şi Finlanda îşi doresc foarte mult să adere la Alianţa Nord-Atlantică, iar Congresul doreşte să vadă această dorinţă împlinită." Iar un alt mesaj al ambasadorului a fost în legătură cu contactele dintre Turcia şi regimul de la Damasc. Flake a spus: "Ne opunem normalizării relaţiilor dintre Turcia şi regimul Assad."

În declaratia de la Washington, ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a atras atenţia asupra insuccesului grupurilor de negociatori internaţionali în problema Siriei, şi a adăugat că în cadrul întâlnirii a fost abordată şi această chestiune. 

Ce se va întâmpla acum?

Pare că administraţia Biden a aruncat mingea în curtea Congresului în privinţa vânzării de avioane F-16, în această perioadă în care Turcia va traserva un proces electoral. Probabil că ce se va întâmpla de acum încolo şi rapiditatea procesului, dacă va fi aprobată sau nu vânzarea are puţină legătură cu diverşi factori, precum problema Suediei şi Finlandei, normlizarea relaţiilor cu Siria, evoluţiile din Ucraina şi perioada electorală din Turcia. 

Este bine să notăm şi acest lucru. Unii specialişti din Grecia susţin că avioanele F-16 trebuie să fie vândute Turciei pentru a rămâne în alianţa occidentală, bineînţeles că membrii Congresului vor lua în seamă acest lucru, potrivit hurriyet.com.tr

Traducerea: Emel - Birgül Mauki/emauki/czaharia