Evenimentul Zilei > Justitie > Nelu Iordache scapă de închisoare. Curtea de Apel București a decis încetarea procesului penal după decizia CCR
Nelu Iordache scapă de închisoare. Curtea de Apel București a decis încetarea procesului penal după decizia CCR

Nelu Iordache scapă de închisoare. Curtea de Apel București a decis încetarea procesului penal după decizia CCR

Nelu Iordache fusese condamnat în primă instanță la 12 ani și șase luni de închisoare pentru evaziune fiscală și delapidare în dosarul Blue Air. A contestat decizia, iar Curtea de Apel București a constatat că faptele s-au prescris, astfel că inculpatul a scăpat de închisoare.

Nelu Iordache, acuzat de evaziune fiscală și delapidare în dosarul Blue Air a scăpat de o condamnare de 12 ani și jumătate de închisoare. Magistrații Curții de Apel București au constatat că faptele s-au prescris și au decis încetarea procesului penal.

Vid legislativ

Decizia Curții Constituționale privind întreruperea prescripției a bulversat justiția și a dus la încetarea mai multor procese penale aflate pe rolul instanțelor. În 26 mai 2022, magistrații au declarat neconstituţional un articol din Codul Penal care prevedea că procurorii pot întrerupe cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe în dosar. Această decizie a creat un vid legislativ. Mai exact în perioada 25 iunie 2018 şi 30 mai 2022 (când Codul Penal a fost modificat), nu a existat o lege care să permită întreruperea prescripției.

S-a ajuns în situația ca mai multe dosare penale, în care fuseseră pronunțate sentințe de condamnare în primă instanță, să fie clasate. Printre cei care au beneficiat de acest vid legislativ și au scăpat de închisoare se numără Dorin Cocoş, Mihai Chirica, Adrian Mititelu sau Bogdan Olteanu.

Decizie definitivă

În baza acestei decizii a Curții Constituționale, magistrații Curții de Apel București au constatat că și faptele de care acuzat Nelu Iordache s-au prescris. Decizia este definitivă.

„În baza art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen. rap. la art.153, 154 alin.1 lit.b C.pen., la decizia nr. 358/2022 a Curţii Constituţionale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iordache Nelu pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În baza art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen. rap. la art.153, 154 alin.1 lit.d C.pen., la decizia nr.358/2022 a Curţii Constituţionale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iordache Nelu pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Magistrații au admis însă, în parte, acţiunea civilă formulată de statul român, reprezentat de ANAF, şi i-a obligat în solidar pe Nelu Iordache, Ali Imad şi compania Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA) la plata sumei de 8.972.252 lei, ce reprezintă o parte din prejudiciul în acest dosar.

Alte condamnări

Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA, în iunie 2018, pentru evaziune fiscală şi delapidare, fiind acuzat că a înregistrat în contabilitatea fostei companii de transport aerian Blue Air achiziţii fictive de materiale publicitare. Faptele au fost săvârșite în 2011. Nelu Iordache fusese condamnat în primă instanță la 12 ani și șase luni de închisoare.

Nelu Iordache se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnate definitivă de 11 ani şi 9 luni de închisoare într-un alt dosar ce a vizat mai multe fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad. El mai are o condamnare definitivă de șase ani pentru nereguli descoperite în modernizarea Transalpina, potrivit Agerpres.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: