Evenimentul Zilei > Actualitate > Câți pușcăriași recrutați de Wagner au supraviețuit în războiul din Ucraina. „Toți ceilalți sunt fie uciși, fie dispăruți”
Câți pușcăriași recrutați de Wagner au supraviețuit în războiul din Ucraina. „Toți ceilalți sunt fie uciși, fie dispăruți”

Câți pușcăriași recrutați de Wagner au supraviețuit în războiul din Ucraina. „Toți ceilalți sunt fie uciși, fie dispăruți”

Olga Romanova, șefa fundației caritabile Rus Seated, a dezvăluit numărul numărul pușcăriașilor ruși recrutați de grupul militar privat Wagner pentru războiul din Ucraina. Ea a explicat și ce s-a întâmplat cu ceilalți.

Din cei 50.000 de pușcăriași ruși recrutați de grupul militar privat Wagner pentru a participa la războiul din Ucraina au mai rezistat doar zece mii de persoane, a anunțat Olga Romanova, șefa fundației caritabile Rus Seated. Mulți s-au predat sau au fost uciși de ucraineni.

„Potrivit datelor noastre, 42-43 de mii [de pușcăriași] au fost recrutați până la sfârșitul lunii decembrie. Acum sunt, cel mai probabil, deja peste 50 de mii. Dintre aceștia, zece mii luptă pe front, pentru că toți ceilalți sunt fie uciși, fie dispăruți, fie dezertori, fie s-au predat”, a afirmat Romanova pentru proiectul My Russian Rights.

Aceasta a mai declarat că prizonierii „cu o forță teribilă” au început să dezerteze din gruparea Wagner încă din toamnă și că mulți au fugit înapoi în Rusia. Romanova a spus și că Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner, care „i-a promis lui Putin că va câștiga războiul”, nu ține o statistică a prizonierilor dispăruți sau dezertori. Mai mult, el trimite sicrie goale familiilor și nu se interesează de cei care și-au pierdut viața în război.

„Grupul Wagner”, condus de prietenul lui Putin, scos din Africa cu direcția Ucraina. Sunt cei mai pregătiți mercenari
Sursa: Arhiva EVZ

Recrutarea deținuților din închisorile rusești pentru a participa la războiul din Ucraina a început în vara anului 2022. Fondatorul grupării Wagner Evgheni Prigojin s-a dus pentru a îi alege pe cei mai periculoși și puternici pușcăriași.

Câți deținuți au fost trimiși în Ucraina

În decembrie, coordonatorul comunicării strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că numărul luptătorilor Wagner din Ucraina este de peste 50.000 de persoane. Și Ministerul britanic al Apărării a anunțat că toți cei trimiși pe front sunt pușcăriași, potrivit meduza.io.

„Noi continuăm să considerăm că grupul Wagner dispune în prezent de aproximativ 50.000 de persoane desfăşurate în Ucraina, 10.000 de mercenari şi 40.000 de deţinuţi”, iar acest lucru provoacă „rezerve” Ministerului rus de Externe cu privire la „metodele de recrutare” ale organizaţiei, a mai declarat Kirby.

„Wagner este o organizaţie criminală, care comite vaste atrocităţi şi abuzuri ale drepturilor omului”, a continuat purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: