Ultima modificare făcută de Voiculescu în calitate de ministru. Schimbare radicală a legislației

Ultima modificare făcută de Voiculescu în calitate de ministru. Schimbare radicală a legislației

Sportivii români vor putea să fie testați și cu teste rapide, conform unei înțelegeri făcute de oficialii de la MTS și cei de la Ministerul Sănătății.

În România se va schimba metoda de testare a sportivilor, pentru a identifica situațiile în care există infectarea cu coronavirus. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), astăzi. Se va permite ca sportivii să fie testați cu teste rapide. Iar ordinul a fost semnat de Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, și Vlad Voiculescu, cel care tocmai a fost revocat din funcția de ministru al Sănătății.

Care este noua metodă acceptată de testare a sportivilor

„Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au semnat ordinul comun nr.197/462/2021, care va permite folosirea testelor rapide pentru sportivi

Ordinul comun a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 358/08.04.2021, Partea I, intrând în vigoare de la data publicării. Prin semnarea sa, Ministerul Tineretului și Sportului s-a aliniat la reglementările în materie ale Ministerului Sănătății, care prevăd că, la momentul actual, la nivelul unităților sanitare, diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 se realizează conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică, prin metoda RT-PCR, precum și prin teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2, așa numitele teste rapide.”, se precizează într-un comunicat transmis de MTS.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această modificare de reglementare atât de așteptată va face activitatea sportivă mai accesibilă”

„Având în vedere cele de mai sus, testarea sportivilor se va putea face și prin metoda testelor rapide. Aceste teste sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de către profesioniști, fiind considerate valabile doar dacă sunt făcute în unități avizate de Ministerul Sănătății și efectuate în conformitate cu metodele aprobate de Ministerul Sănătății, prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020, la fel ca și testele RT-PCR. Lista unităților avizate se regăsește pe pagina Ministerului Sănătății.

Această modificare de reglementare atât de așteptată va face activitatea sportivă mai accesibilă, inclusiv pentru amatori, și va ușura presiunea financiară care a generat constrângeri și dificultăți în lumea sportului, date fiind costurile semnificativ mai mici ale acestor teste, prin comparație cu cele RT-PCR.

Activitățile sportive vor fi organizate și în continuare în conformitate cu normele și regulamentele specifice ramurii de sport, adaptate de structurile sportive la situația creată de epidemia de COVID-19 și în acord cu prevederile legale în vigoare.” Au mai afirmat oficialii de la minister.