Evenimentul Zilei > Social > Schimbare de ultimă oră privind regulile de intrare în Grecia. Ce trebuie să știe turiștii români
Schimbare de ultimă oră privind regulile de intrare în Grecia. Ce trebuie să știe turiștii români

Schimbare de ultimă oră privind regulile de intrare în Grecia. Ce trebuie să știe turiștii români

Odată cu apropierea sezonului estival, Grecia, una dintre destinațiile favorite de vacanță ale românilor schimbă regulile de intrare în țară.  Astfel, de luni dimineață, de la ora 06:00, se intră în Grecia cu test PCR sau dovada vaccinării anti-COVID (trebuie să fi trecut două săptămâni de la rapel), precum și cu PLF-ul completat.

Noutatea este că nu se mai sta în carantină. În continuare, se fac teste COVID aleatorii în vamă. Rămâne de văzut dacă vor fi noi schimbări, de săptămâna viitoare, cu atât mai mult cu cât sunt români care vor să-și petreacă Paștele în Grecia.

„Din 19 aprilie 2021, ora 6:00 până în 26 aprilie 2021 la 6:00, fără carantină la intrarea în Grecia a persoanelor din Uniunea Europeană, Serbia, Israel, UK, USA și încă din câteva țări, cu respectarea tuturor măsurilor/ restricțiilor împotriva COVID 19 în vigoare în Grecia. Acces cu test PCR sau vaccin complet (14 zile de la rapel) și PLF completat pe travel.gov.gr. Test rapid aleatoriu în vamă, cu așteptarea rezultatului la locul declarat in PLF. Acces rutier prin vama Promachonas și se deschide și Makaza Nymphaeia (orele 7.00 – 23.00)”, scrie Forum Grecia potrivit Monitorului oficial Elen.

Regulile impuse turiștilor de statul grec

Charis Theocharis, ministrul grec al turismului, a declarat că Grecia se va deschide pentru turiştii veniţi din Uniunea Europeană. „Pentru turiştii din UE, inclusiv pentru români, Grecia se va deschide undeva la mijlocul lunii aprilie, înaintea sărbătorilor pascale. Ştim că ţara noastră este o destinaţie preferată pentru petrecerea acestor sărbători. Ca să poată veni cineva în ţara noastră trebuie să aibă un test negativ, fie să fie vaccinat, ori să fi trecut deja prin boală”, spune Charis Theocharis.

Intrarea în Grecia va fi permisă doar celor care înaintea călătoriei fie au fost vaccinaţi, fie au dobândit anticorpi în urma unei infecţii cu noul coronavirus sau vor prezenta un rezultat negativ al unui test pentru COVID-19 recent efectuat. Toţi turiştii pot fi supuşi unor teste aleatorii, în acelaşi mod ca anul trecut.

Hotelierii greci au de gând să finanţeze 50% din costul testului PCR, dar nu vor fi rambursaţi banii turiştilor, ci le vor fi oferite servicii suplimentare la hotel printr-un voucher emis, dar şi în afara hotelurilor, în cazul unităţilor de cazare mai mici.

Turiştii vor fi nevoiţă să poarte mască atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschide, dar obligativitatea purtării măştilor de protecţie nu va fi valabilă pe plajă sau în restaurante. Totodată, distanţa socială este un lucru de care turiştii trebuie să ţină cont, scrie Digi24.