Societatea de Transport București, fostă RATB achiziționat uniforme pentru conducătorii auto care operează mijloacele de transport în comun. Acestea sunt formate din cămașă gri cu mânecă scurtă și un costum, pantaloni plus sacou, de culoare închisă, negru sau bleumarin. Pentru achiziția noilor uniforme, STB a cheltuit în jur de 3,7 milioane de lei.

Decizia ca șoferii să poarte uniforme a fost luată, a declarat directorul societății, Hazem Kansou, în urma reclamațiilor primite din partea călătorilor care au sesizat că mulți dintre conducătorii auto urcau la volan în maiou, pantaloni scurți și șlapi.

„Cine nu are uniforma, începând cu 1 iunie, nu intră pe traseu. Nu sunt amenzi, dar nu le va conveni din punct de vedere financiar să nu intre pe traseu. Dar să știți că foarte mulți o poartă de când au primit-o, de săptămâna trecută”, a declarat Hazem Kansou.

Directorul STB a precizat că, totuși, șoferii pot purta orice fel de încălțări, dacă sunt comode. El și-a exprimat speranța că, totuși, nimeni nu va încerca să-și asorteze costumul la papuci de plajă.

Sindicaliștii strâmbă din nas

Pe de altă parte, reprezentanții șoferilor susțin că noile uniforme sunt groase și incomode pentru această vreme și vor fi dificil de purtat pe în timpul marilor călduri din vară.

„Nu sunt din bumbac, au 60% lână și 40% poliester. Mai este o problemă, o parte dintre colegi nu suportă pantofii și nu pot merge cu adidași la costum. O altă problemă este că s-au dat doar două perechi de pantaloni, două cămăși și un sacou și șoferii nu au timp să le spele. La locul de muncă nu avem vestiare, mergem cu transportul public, transpirăm, nu avem unde să ne schimbăm la muncă”, a spus Valer Ciobănescu, reprezentantul sindicatului șoferilor.

Totodată, sindicalistul a precizat că noile uniforme sunt incomode și îi împiedică pe șoferi să facă anumite mișcări. El s-a mai arătat suspicios în legătură cu achiziția, spunând că a fost făcută de la o firmă din Turcia, ca mai toate achizițiile STB din ultima perioadă.

„Uniformele sunt de la o firmă din Turcia, sunt aduse prin intermediar, nu sunt făcute la noi în țară, sunt în trend cu achiziția de autobuze, troleibuze, toate drumurile duc la turci”, a mai spus Ciobănescu.

În replică, directorul STB susține că aceste achiziții sunt în regulă deoarece mai toate hainele aflate pe piața românească sunt fabricate în Turcia sau în China. Hazem Kansou a încheiat spunând că deși nu toată lumea este mulțumită, cei mai mulți dintre șoferi sunt de acord să poarte uniforme de la 1 iulie, conform hotnews.ro.

Firea vrea să introducă benzile unice în București! Autobuzele nu vor mai petrece ore prin trafic