Mii de doctori și asistente, infirmieri și brancardieri au demonstrat marţi, 16 iunie, în mai multe oraşe din Franţa. Cadrele medicale din Paris, Bordeaux, Marsilia, Caen și Lyon au ieșit în stradă cerând finanțare suplimentară pentru spitalele publice şi întreg sistemul de sănătate.

 

Infirmieri, asistenţi, medici și brancardieri au pornit pe jos de la Ministerul Sănătăţii, așezându-se în spatele unui banner uriaș ce avea inscripționat mesajul „Este urgent să se acţioneze”. Unii purtau pancarte pe care scria „Hopital asphyxie/ I can’t breathe” (Spital asfixiat/ Nu pot respira), cu referire directă la mişcarea „Black lives matter”, din SUA.

Chestionați de jurnaliști, alți medici au denunţat consultările în curs privind salariile şi organizarea sistemului de sănătate, după cum notează cotidianul Le Parisien. Lansate la sfârşitul lunii mai, consultările „Ségur de la santé” urmează să materializeze până la începutul lunii iulie „planul masiv de investiţii şi modernizare” promis de preşedintele francez Emmanuel Macron. Totuși, mulți nu mai cred în promisiunile făcute de la Elysee.

Marți, 16 iunie, este Ziua protestelor în Franța. Sunt anunțate peste 200 de mitinguri, ca parte a unei campanii de acţiune naţională, organizată la apelul a zeci de sindicate şi colective de cadre medicale.

Obiectivul lor este să profite de sprijinul obţinut din partea populaţiei în timpul crizei de sănătate pentru a obţine beneficii în favoarea angajaţilor din spitale şi a căminelor de bătrâni.

Polițiștii au tras cu gaze lacrimogene împotriva medicilor!
Altfel, ca la fiecare protest, și acum au existat incidente. În capitala Paris, s-au produs ciocniri violente la sfârşitul marşului, iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva medicilor.

La începutul crizei Covid-19, președintele Emmanuel Macron îi numea pe medici „eroii în halate albe”. Epidemia de coronavirus a făcut circa 30.000 de morţi în Franţa, unul dintre cele mai grave bilanţuri ale deceselor din lume, consemnează Gândul.