Scenariu exploziv lansat de Turcescu. Ar da peste cap politica, în 2020

Scenariu exploziv lansat de Turcescu. Ar da peste cap politica, în 2020

Fost jurnalist și actual parlamentar PMP, Robert Turcescu a lansat, pe Facebook, un scenariu exploziv despre primăvara politică a anului viitor.

„Ludovic Orban, candidat la Primaria Capitalei din partea PNL si a altor partide. Cum va suna?”, s-a întrebat Turcescu în postarea sa.

Dacă o astfel de idee ar deveni realitate, ar schimba toată fața politicii românești din 2020, având în vedere că în prezent Ludovic Orban este premier. Ar însemna să renunțe la funcția de șef al Guvernului, declanșând o criză ce ar putea duce la anticipate.

În plus, în condițiile în care Gabriela Firea a anunțat că nu vizează funcția de președinte al PSD la congresul partidului din februarie, Orban, ca președinte al PNL, ar fi cel mai „greu” personaj politic din cursa pentru Primăria Capitalei.

Ne puteți urmări și pe Google News

O candidatură oprită de DNA

Dar nu ar fi prima dată când Ludovic Orban se lansează în cursa pentru fotoliul de edil al Bucureștiului. În urmă cu patru ani, candidatura actualului lider al PNL s-a încheiat înainte de a începe campania electorală, în urma unui dosar deschis de DNA pe baza unui denunț al omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Până la urmă, Instanța Supremă l-a găsit nevinovat pe Orban și l-a achitat, definitiv, în martie 2018, după ce anterior fusese achitat și înprimă instanță.

Un context complicat

În condițiile în care nu se știe dacă legea de alegere a primarilor se va putea schimba până la localele de la anul, chiar dacă PNL, USR-PLUS, PMP și președintele Klaus Iohannis își doresc acest lucru, dar UDMR se opune și chiar amenință că va vota o moțiune de cenzură dacă se adoptă această modificare, forțele politice care au susținut moțiunea contra Cabinetului Dăncilă și învestirea noului Guvern condus de Ludovic Orban și-ar dori un candidat comun.

Doar că aliații USR și PLUS se bat fără menajamente pentru candidatură, primii susținându-l pe Nicușor Dan, fostul președinte al partidului, acum fiind în afara formațiunii, iar partidul lui Dacian Cioloș mizând pe candidatura lui Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

În aceste condiții, un lider de partid și fost premier, precum Ludovic Orban, ar putea convinge cele două formațiuni să-i acorde sprijinul, pentru că ar putea avea șanse mai bune.

Contre dure între Firea și Iohannis

Ecuația este cu atât mai complicată cu cât președintele Klaus Iohannis și-a manifestat dur nemulțumirea față de modul în care este administrată Capitala. „Bucureştiul nu este un oraş bine pus la punct”, a declarat președintele Iohannis luni.

În replică, Gabriela Firea l-a invitat pe șeful statului să intre în cursa pentru Primăria Capitalei. „Să vină dumnealui să candideze la Primăria Capitalei și să ne arate cum trebuie să arate orașul! Asta este părerea mea. Este neplăcut să asculți șarje din acestea, de la fost primar la primar. Orice primar știe cât de greu este în administrație (…) Este doar retorică politică și campanie electorală”, a declarat Firea.