Evenimentul Zilei > Social > Scenariile despre majorarea pensiilor românilor. Varianta finală este așteptată la începutul anului 2023
Scenariile despre majorarea pensiilor românilor. Varianta finală este așteptată la începutul anului 2023

Scenariile despre majorarea pensiilor românilor. Varianta finală este așteptată la începutul anului 2023

Prima variantă în ceea ce privește creșterea pensiilor este cea de 5%. În același timp, cea de-a doua susține o majorare cu 10%. La o pensie medie de 2.000 de lei, o majorare cu 5% ar însemna 100 de lei.

Guvernul ia în calcul două variante realiste pentru creșterea pensiilor, de anul viitor. O a treia variantă are șanse puține să fie pusă în aplicare, din cauza presiunii asupra bugetului. Astfel, prima variantă ține de creșterea pensiilor cu 5%, iar cea de-a doua reprezintă o majorare cu 10%. Acest lucru înseamnă că o pensie medie de 2.000 de lei va primi în urma majorării cu 5% suma de 100 de lei.

Cea de-a doua varianta se referă la o majorare de 10% sau mai mult. În această situație, pensia ar crește cu 200 de lei. Această creștere este susținută de PSD, partid al cărui lider a declarat că i se pare „inumană” o majorare cu mai puțin de 10%. Cu toate acestea, varianta cea mai puțin realistă din punct de vedere bugetar prevede o majorare de 15%. Acest lucru ar aduce la o pensie de 2.000 de lei un plus de 300 de lei.

Marius Budăi vrea pensii şi salarii cu 10% mai mari din 1 ianuarie

Marius Budăi, ministrul Muncii, precizează că programul se referă în special la sprijinul pentru perioada de iarnă 2022-2023. „Recent am lansat din partea PSD un program de sprijin pentru cetățeni și vom lansa și în continuare. Deja lucrăm la un program pentru iarna 2022-2023, un program de măsuri sociale”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat și el săptămâna trecută că propunerea PSD, anunțată de ministrul Muncii, despre majorarea pensiilor și salariilor, nu a fost discutată în Guvern. „Nu am discutat în coaliție. Nu avem încă proiectul de buget pentru anul 2023. Nu pot răspunde cu da sau nu”, informează RomaniaTV.