Procentul de înmagazinare a gazelor în depozitele naționale a depășit 80%. Asigurările premierului Nicolae Ciucă

Procentul de înmagazinare a gazelor în depozitele naționale a depășit 80%. Asigurările premierului Nicolae CiucăGaze naturale. Sursa foto: Dreamstime.com

România a reușit să depășească cu mult mai devreme ținta stabilită de Comisia Europeană în ceea ce privește înmagazinarea gazelor în depozite. Astfel, țara noastră a depășit 80%, potrivit anunțului recent al premierului Nicolae Ciucă.

Premierul României Nicolae Ciucă a dat, luni, asigurări că România se va descurca bine la iarnă, având în vedere că țara noastră a reușit să înmagazineze în depozitele naționale gaze naturale în proporție de 80%.

„Continuăm proiectele deja începute pentru asigurarea independenței energetice a României, precum extracția de gaze naturale din Marea Neagră, care acoperă aproximativ 10% din necesarul de consum al țării.

Așa cum am promis, vom avea suficiente cantităţi de gaz pentru iarna 2022–2023, astfel încât să protejăm consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale și industria critică”, a anunțat Ciucă pe rețelele de socializare.

Necesarul de gaze al României a crescut constant și accelerat

În data de 5 septembrie necesarul de gaze al României era de 76,5%, după cum anunța ministrul energiei Virgil Popescu. El a ținut să menționeze atunci faptul că România a reușit să depășească cifra de la 1 noiembrie anul trecut.

Astfel, în urmă cu ceva timp aveam înmagazinate gaze naturale în proporție de 75,6%.

Măsurile Bruxellesului pentru atenuarea prețurilor la energie

Miniștii energiei din statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit pe 9 septembrie, la Bruxelles, pentru a discuta măsuri pentru atenuarea prețurilor ridicate la energie.

Potrivit ministrului energiei din România, Virgil Popescu, Comisia Europeană (CE) lucrează în prezent la un set de măsuri pentru atenuarea prețurilor ridicate la energie. Acestea se vor concretiza în a doua parte a lunii septembrie.

Astfel, măsurile pe termen scurt pe care CE le propune sunt:

  • reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare și obligatorii pentru orele de vârf de consum;
  • captarea veniturilor suplimentare obținute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit;
  • contribuție de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili;
  • creșterea lichidității pe piețele de energie;
  • reducerea prețurilor la gaze naturale, cu accent, în mod special, pe plafonarea prețului gazelor naturale importate din Rusia.