Evenimentul Zilei > Economie > Ministrul Marius Budăi insistă cu creșterea pensiilor, dar nu are cifre: „Va fi o majorare de la 1 ianuarie 2023”
Ministrul Marius Budăi insistă cu creșterea pensiilor, dar nu are cifre: „Va fi o majorare de la 1 ianuarie 2023”

Ministrul Marius Budăi insistă cu creșterea pensiilor, dar nu are cifre: „Va fi o majorare de la 1 ianuarie 2023”

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat că de anul viitor românii vor primi pensii mărite. Decizia ar fi susținută și de preşedintele PSD Marcel Ciolacu, dar și de premierul țării, Nicolae Ciucă, a subliniat Budăi.

Ministrul Marius Budăi a explicat că valoarea majorărilor va fi stabilită în momentul adoptării bugetului pe anul 2023.

Marius Budăi, despre creșterea pensiilor în 2023

„Va fi o majorare de la 1 ianuarie 2023. Valoarea majorarii urmează să fie regăsită în momentul în care vom construi bugetul pe anul 2023. Am vazut că şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul au spus că ne dorim şi vom reuşi în acest an să aprobăm deja bugetul pentru 2023.

Ministerul Muncii este în strânsă legătură cu celelalte ministere, cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană. De săptămâna viitoare vom discuta cu partenerii sociali despre salariul minim brut garantat în plata dar și pe viitoarea reforma a pensiilor. Împreună sunt sigur că ne vom încadra în acest jalon de 9.4% din PIB”, a declarat ministrul Marius Budăi.

Plafonarea prețurilor din energie

Guvernul României a hotărât recent să plafoneze prețurile din energie până pe 31 august 2023. Conform ordonanței de Guvern, ar urma să fie aplicată o reducere a compensării la energie până la un consum casnic de 255 kwh, comparativ cu 300 kwh cât era până pe 31 august.

„Avem măsuri de plafonare şi compensare. Tot ce a fost pe durata de iarnă în anul 2021-2022, ca si compensare pentru consumatorii casnici, Ministerul Muncii a achitat către furnizori până la ultimul leuț. Avem această măsură și pentru iarna 2022-2023 și suntem pregătiți să o implementăm. Daca situaţia o va impune, noi vom implementa noi măsuri, pentru că asta este scopul nostru, să protejăm cetăţenii”, a mai explicat ministrul Muncii, conform România TV.

Marius Budăi, încă o promisiune. Vor începe discuții și consultări despre salariul minim de 3.000 de lei

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat vineri, 16 septembrie, că a convenit cu liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, și cu premierul Nicolae Ciucă, să înceapă discuțiile cu partenerii sociali despre majorarea salariului minim al angajaților din România. Ministrul Marius Budăi, susține că „propunerea PSD privind majorarea salariului minim la 3.000 de lei brut este exact exact în spiritul Directivei europene adoptate de PE.

„Noi ne-am consultat în cadrul PSD, Partidul Social Democrat va susține în coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile Directivei. Aici putem discuta despre două nuanțe. Una strict legislativă, de transpunere a directivei, care presupune anumiți pași, presupune o anumită procedură legislativă și poate fi mai de durată, dar noi vorbim în acest moment de o transpunere în practică direct cu privire la salariile minime adecvate din UE.

Conform Directivei europene cu privire la salariile minime adecvate în UE, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale sau salariul minim brut garantat în plată, ne putem ghida în raport cu nivelul general al salariilor brute la un procent de 60% din salariul median brut și la un procent de 50% din salariul mediu brut”, a spus ministrul Muncii.