Ce a spus Marcel Ciolacu despre majorarea salariilor. „Este extrem de clar acum că trebuie să creștem salariul minim”
- Andra Puiu
- 14 septembrie 2022, 20:13
Marcel Ciolacu, liderul PSD, susține că adoptarea salariului minim european, proiect susținut de social democrați, este o mare victorie. De asemenea, politicianul a subliniat că în acest moment este foarte clar că şi în România trebuie aplicată o majorare.
Marcel Ciolacu a făcut o postare pe pagina sa personală de Facebook în care a făcut referire la salariul minim. „Adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, proiect susținut intens de PSD, este o mare victorie pentru toți acei oameni care muncesc din greu și care, în ultima perioadă, au fost cei mai afectați de criza economică și de cea de pe piața energiei”, a transmis liderul PSD.
În plus, politicianul afirmă că este un motiv în plus pentru care PSD susține necesitatea creșterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie, inclusiv prin scutirea de taxe și contribuții a 200 de lei. Aceasta este propunere cu care politicianul va merge în coaliția de guvernare. „Este extrem de clar acum că trebuie să creștem salariul minim. Asta spune și UE, nu doar PSD”, încheie Marcel Ciolacu.
Ce a stabilit Uniunea Europeană
Parlamentarii Uniunii Europene au adoptat miercuri, 14 septembrie, o nouă legislație menită să garanteze salarii minime „decente” pentru lucrătorii din cele 27 de state membre. Legea a trecut cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 de abțineri. Votul a avut loc în contextul în care inflația și facturile la energie au crescut vertiginos și multe gospodării supraviețuiesc de pe o lună pe alta.
De la sfârșitul lunii august au existat mai multe controverse în ceea ce privește atât majorarea salariului minim, cât și a pensiilor. La acel moment, PSD a anunțat că a propus ca salariul minim să fie majorat cu 450 de lei. Mai mult decât atât, membrii din PNL au declarat că sunt de acord cu propunerile membrilor de coaliție.
În prezent, în România, salariul minim se stabilește, anual, în urma negocierilor dintre Guvern și marile confederații sindicale și patronale. Decizia aparține, într-un final, Executivului care stabilește valoarea în funcție de resursele bugetare. Practic, deși legea prevede corelarea salariului minim cu coșul minim de consum, în realitate acest lucru nu se întâmplă. În acest an, valoarea salariului minim brut este de 2.550 de lei.