Scandalul stenogramelor SIIJ. Lia Savonea acuză un linșaj coordonat de Cristina Guseth. Va depune plângere penală

Scandalul stenogramelor SIIJ. Lia Savonea acuză un linșaj coordonat de Cristina Guseth. Va depune plângere penală

Judecătoarea Lia Savonea susține că va formula plângere penală după apariția stenogramelor SIIJ în care au fost surprinse conversațiile dintre șefa organizației Freedom House, Cristina Guseth și fostul procuror DNA Cristian Ardelean. Lia Savonea susține că a fost victima unei campanii de denigrare în perioada mandatului său de la CSM, de șase ani, iar stenogramele ar reprezenta dovada.

Fosta președintă a CSM, Lia Savonea, anunță că se va adresa organelor de urmărire penală după apariția în presă a stenogramelor unor discuții interceptate de SIIJ într-un dosar care îi vizează pe foștii procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean.

Stenogramele la care face referire Lia Savonea redau discuția dintre șefa Freedom House, Cristina Guseth, și fostul procuror DNA, Cristian Ardelean. Cei doi vorbesc despre publicarea unor articole de presă, menite să ducă la retragerea unui „ghid de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media” despre care susțineau că ar fi restrictiv din punct de vedere al accesului jurnaliștilor la informații.

În conversație sunt invocați jurnaliștii Ionel Stoica, Alex Costache și Liviu Avram, despre care cei doi spun că ar trebui să facă ceva în acest sens. Astfel, Guseth făcea referire la publicarea unor articole spunând despre Lia Savonea că „dacă nu este deloc f… (cuvânt licențios) în presă, asta face ce vrea”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătoarea se declară victima unui linșaj

Lia Savonea susține că a fost victima unui linșaj la care a fost supus vreme de șase ani, pe parcursul mandatului de la CSM.

„Este telescoparea unui fragment din linşajul la care am fost suspusă pe parcursul celor 6 ani de mandat de membru CSM. Sub pretextul informării, apăreau articole cu conţinut apropiat prin care, în baza unei strategii controlate, se propagau idei ce urmăreau formarea unei convingeri publice defavorabile. Articolele aveau ritmicitate susţinută şi apăreau concomitent/subsecvent unor activităţi din Consiliu”, a declarat Lia Savonea pentru stiripesurse.ro.

Potrivit sursei citate, judecătoarea a adăugat că „acum avem dovada subteranelor linşajului, a modului coordonat şi profesionist în care acesta s-a facut, a persoanelor implicate, a dimensiunii”. Ea acuză membri marcanți ai societății civile care „pervertesc rolul şi scopurile nobile pe care le afirmă, în acţiuni de intimidare insidioasă a unui judecator”.

„Membrii marcanţi ai societăţii civile care pervertesc rolul şi scopurile nobile pe care le afirmă, în acţiuni de intimidare insidioasă a unui judecator. Vedem cum în numele şi folosindu-se de «libertatea de exprimare şi opinie» aceşti jumalişti concep o operaţiune agresivă de lungă durată şi acţionează premeditat pentru compromiterea credibilităţii mele”, a mai spus Lia Savonea.

Lia Savonea vrea să se adreseze Parchetului

În acest context, judecătoarea amintește și de fosta colegă din CSM, Andrea Chiș, despre care șefa Feedom House afirma, conform stenogramelor, că a „agitat-o”. Lia Savonea vorbește despre presiuni care ar fi fost exercitate pentru modificarea unor abordări în cadrul unui proiect european implementat de CSM și coordonat de Andrea Chiș.

„În fine, un judecător membru CSM îşi dă mâna cu procurori şi factori exteriori justiţiei într-o uneltire cu valenţe configurate de legea penală pentru a reduce la tăcere sau poate chiar elimina un judecător. Avem un tablou complet (un puzzle se întregeşte) al subteranelor linşajului, al punerii în practică a distrugerii credibilităţii cuiva, a unei operaţiuni de şantaj insidios. A modului în care este sau poate fi exercitată puterea mass-media”, a mai declarat Lia Savonea.

Fosta președintă a CSM a concluzionat, în final, că „dreptul penal califică astfel de fapte drept infracţiunea de şantaj”.

„Mă voi adresa organelor de urmărire penală neîntârziat”, a precizat Lia Savonea, pentru stiripesurse.ro.