Dosarele DNA distrug destinele acuzaților achitați. „Cine plătește pentru anii de suferință?”

Dosarele DNA distrug destinele acuzaților achitați. „Cine plătește pentru anii de suferință?”Sursa foto: Arhiva EVZ

După achitarea fostului vicepremier Sevil Shhaideh în dosarul Belina, un cunoscut avocat a transmis că DNA ar trebui să adune probe clare care să dovedească existența unei infracțiuni, și nu povești inventate de procurori.

Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată în celebrul ”dosar Belina”, și achitată recent, definitiv, la Curtea de Apel București. Acuzațiile aduse de procurorii DNA nu au fost probate suficient, a considerat instamța de judecată, drept pentru care Sevil Shhaideh a fost achitată.

În acest context, avocatul Cristian Winzer, din Baroul București, a transmis un mesaj în care susține că procurorii DNA uită de prevederile din Codul de Procedură Penală, atunci când fac un dosar penal.

”Ceea ce nu înțeleg unii procurori este că obiectul real/legal al urmăririi penale este strângerea de probe cu privire la existența infracțiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârșit acea infracțiune și la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu este cazul să se dispună trimiterea în judecată”, a scris avocatul Winzer pe pagina de Facebook.

Procurorii DNA acuzați că umblă după ”trofee”

Sevil Shhaideh a fost vicepremier în Guvernul Grindeanu și a fost acuzată de comiterea unor fapte de corupție.

Pentru DNA, mai spune avocatul Winzer, Sevil Shhaideh era un adevărat ”trofeu” drept pentru care, la fiecare audiere, în fața DNA-ului erau zeci de camere de luat vederi și zeci de reporteri.

Au fost spuse fel de fel de lucruri despre Sevil Shhaideh, totul culminând cu faptul că l-a favorizat pe Liviu Dragnea, pentru a putea intra în ”posesia insulei Belina”.

Cine plătește pentru anii de suferință

În realitate, la proces, nimic din toate astea nu a putut fi probat. Drept urmare, avocatul Cristian Winzer se întreabă retoric, cine îi dă înapoi unui om, anii de suferință, provocate de un dosar penal, făcut cel mai posibil la comandă politică.

”Cine dă înapoi unor oameni stabiliți definitiv nevinovați anii de umilire și de chin? Cine și mai ales cum poate repara reputația și sănătatea (pentru că mulți se îmbolnăvesc efectiv din cauza stresului) acestor oameni? Obligația reală a procurorilor este de a asigura în dosarele pe care le instrumentează, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele și împrejurările cauzei și cu privire la persoana vinovată de săvârșirea faptelor prevăzute și pedepsite de legea penală”, a mai transmis avocatul Winzer, scrie luju.ro.