Lovitură grea pentru DNA. Achitare pe linie în dosarul omului de afaceri Horia Simu

Lovitură grea pentru DNA. Achitare pe linie în dosarul omului de afaceri Horia Simu Sursa foto: Alexandersikov | Dreamstime.com

Omul de afaceri Horia Simu și foștii deputaţi Theodor Nicolescu (PNL) şi Marko Attila (UDMR) au fost achitați într-un dosar privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea pentru cei trei, menţinut decizia de achitare aplicată în octombrie 2020 de Curtea de Apel Bucureşti.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus achitarea definitivă a omului de afaceri Horia Simu (foto), alături de foştii deputaţi Theodor Nicolescu (PNL) şi Marko Attila (UDMR). Cei trei au fost trimiși în judecată într-un dosar privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP, în care prejudiciul calculat de DNA era de aproximativ 70 de milioane de euro. ICCJ a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de achitare pronunțată în octombrie 2020 de Curtea de Apel Bucureşti.

Decizii de achitare au primit şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar. Este vorba despre Ingrid Zaarour, fost preşedinte ANRP, Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte ANRP, Constantin Lefter Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), ambii foşti membri ai comisiei, Alexandru Florin Hanu, expert evaluator.

Este a doua decizie de achitare primită de fostul deputat UDMR Marko Attila, după cea primită în octombrie 2019 într-un alt dosar ANRP. Deputatul Marko Attila a fugit din România şi s-a refugiat în Ungaria, având pe rol mai multe dosare penale. Pe de altă parte, Theodor Nicolescu este în închisoare, după ce a primit o condamnare definitivă de 8 ani închisoare pentru luare de mită, într-un alt dosar ANRP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: captura video

Acuzațiile formulate de DNA

Potrivit DNA, inculpaţii, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de expertul Alexandru Hanu. Documentul era bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea unui teren de 97.509 mp cu aproape 50%.

„În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, Horia Simu, a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38.386/ CC/ 2007 pe motivele invocate de acesta, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres care i-ar afecta grav sănătatea”, a arătat, la vremea respecitvă DNA.

DNA mai menţiona că, începând cu anul 2006 şi până în 15 ianuarie 2008, Horia Simu a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei. Acesta a depus la dosarul de despăgubire, conform procurorilor, a mai multor înscrisuri (adeverinţe medicale şi o expertiză extrajudiciară) prin care s-au justificat o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.