Decizie în premieră la ÎCCJ. A fost admisă prima contestație în anulare pe motiv de prescripție. Avocatul Cătălin Boacnă: Decizia deschide un drum cu sens unic în Justiția din România
- Mihai Soica
- 17 iulie 2022, 14:30
Un complet de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție a admis o contestație în anulare și eliberarea din închisoare a unui om de afaceri din Iași, pe motivul prescrierii faptelor penale, în baza deciziei Curții Constituționale a României. Avocatul Cătălin Boacnă, avocatul omului de afaceri, ne-a declarat că este o decizie care deschide un drum cu sens unic în ceea ce privește interpretarea decizie 297/2018 a Curtii Constitutionale
Decizia judecătoarelor Lavinia Lefterache, Lucia Tatiana Rog și Alina Ioana Ilie constituie o premieră la nivelul instanței supreme.
Contestația în anulare a fost depusă de avocații omului de afaceri Ioan Zapodeanu, din Iași, care în cursul lunii decembrie 2021 a fost condamnat, definitiv, la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu și spălare de bani.
Avocatul lui Zapodeanu a motivat faptul că acuzațiile aduse clientului lor erau prescrise în baza deciziei Curții Constituționale a României, din anul 2018, care stabilește că termenul de prescripție a infracțiunilor este cel general, în lipsa unor prevederi legale.
În baza deciziei de joi, 14 iulie 2022, Zapodeanu a fost pus în libertate.
„In unanimitate, admite in principiu contestatiile in anulare declarate de contestatorii condamnati Zapodeanu Ioan si Popa Mariana impotriva deciziei penale nr. 309/A din 15 decembrie 2021 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, in dosarul nr. 580/45/2017. Cu majoritate, Dispune suspendarea executarii hotararii atacate fata de condamnatii Zapodeanu Ioan si Popa Mariana. Dispune punerea de indata in libertate a condamnatului Zapodeanu Ioan, daca nu este retinut sau arestat in alta cauza. In unanimitate”, se arată în decizia ICCJ.
ICCJ a pus în libertate unul dintre mai bogați români
Avocatul Catalin Boacnă, cel care l-a reprezentat pe omul de afaceri din Iași, a declarat, pentru Evenimentul zilei, că prin această hotărâre, Înalta Curte a validat argumente juridice care până în prezent nu erau ascultate decât de judecătorii foarte curajoși, de la instanțele inferioare în grad.
„Este o decizie care deschide un drum cu sens unic în ceea ce privește interpretarea decizie 297/2018 a Curtii Constitutionale, privind prescripția: art. 155 alin 1 Cod penal a fost scos din uz în perioada 2018 - 2022. Prin această hotărâre, Înalta Curte a validat argumente juridice care până în prezent nu erau ascultate decât de judecătorii foarte curajoși, de la instanțele inferioare în grad. Premisa de la care ar trebui să pornim, confirmată de decizia Curții Constituționale nr. 358/2022, este aceea că instituția prescripției penale este în simbioză deplină cu dreptul material, și nu cu dreptul procesual penal, reprezentând în mod categoric o cauză de înlăturare a răspunderii penale. Aceasta precizare are o însemnătate puternică atunci când instanțele de judecată trebuie să aplice legea mai favorabilă”, ne-a declarat avocatul Cătălin Boacnă.
Ioan Zapodeanu este unul dintre cei mai bogați oameni din România, topurile de specialitate estimându-i averea, în anii trecuți, la aproximativ 40 de milioane de euro. Banii i-au adus o influență sporită în Iași, el fiind în relații cordiale cu nenumărați oameni din mediul de afaceri, din politică sau administrație.
În trecut, el a fost printre finanțatorii echipei de fotbal din localitate.
Zapodeanu era judecată în 2018, într-un dosar penal, el fiind acuzat că ar fi fost beneficiarul unei retrocedări ilegale din care ar fi beneficiat de peste 1,5 milioane de euro.