Stenogramele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Șefa Freedom House comanda articole de presă împotriva judecătoarei Lia Savonea

Stenogramele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Șefa Freedom House comanda articole de presă împotriva judecătoarei Lia Savonea Sursa foto: arhiva EVZ

Șefa Freedom House, Cristina Guseth, și procuroarea Alexandra Lăncrănjan, președinte al Asociației Liderjust, membru al AMASP (o altă asociație de procurori), cea care a instrumentat dosarul Tel Drum care îl vizează pe Liviu Dragnea au fost interceptate la cererea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Procuroarele Zarafina Puiu și Adina Florea, din cadrul SIIJ instrumentau un dosar care privea doi procurori DNA, Ciprian Man și Cristian Ardelean.

Pe 31 mai 2019 însă, cele două procuroare ale Secției Speciale (SIIJ) au obținut un mandat de supraveghere tehnică pentru foștii procurori DNA Man și Ardelean. Așa au fost obținute mai multe înregistrări telefonice dintre procurorul Cristian Ardelean și șefa ONG-ului Freedom House, Cristina Guseth. Procurorul orădean venise la București și se pregătea să iasă la un eveniment împreună cu Cristina Guseth și mai mulți jurnaliști.

Conform site-ului PS News, în discuția dintre șefa Freedom House și procurorul Ardelean se face referire la publicarea unor articole de presă în care să fie atacată judecătoarea Lia Savone, la acea dată membră în CSM. Motivul era un document întocmit la nivelul CSM, un „ghid de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media” despre care cei doi susțineau că ar fi restrictiv din punct de vedere al accesului jurnaliștilor la informații.

În discuție sunt invocați jurnaliștii Ionel Stoica, Alex Costache și Liviu Avram, despre care se spune că ar trebui să facă ceva.

Ne puteți urmări și pe Google News

În discuție Guseth făcea referire la publicarea unor articole pe tema respectivă, astfel încât ghidul să nu mai fie publica. Ea făcea referire la Lia Savonea, despre care spunea că „dacă nu este deloc f… (cuvânt licențios) în presă, asta face ce vrea”.

Sursa foto: G4media

Sursa foto: G4media

Sursa foto: G4media

Sursa foto: G4media

SIIJ a cerut interceptarea Cristinei Guseth și a procuroarei Lăncrănjan

Interceptările apar în dosarul deschis de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) pe numele foștilor procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean. În baza acestor conversații, cele două procuroare SIIJ au solicitat mandate de interceptare telefonică pentru Cristina Guseth și procuroarea Lăncrănjan.  Cererea, însă le-a fost respinsă de intanță.

Ulterior, în luna iulie, ÎCCJ a respins și cererea procuroarei SIIJ de prelungire a supravegherii tehnice pentru procurorii Man și Ardelean. Decizia a fost luată deoarece după o lună de interceptări, procuroarea nu a obținut nimic relevant pentru dosaul penal.

Sursa foto: G4media

Dosarul penal împotriva procurorilor DNA

Procuroarea SIIJ, Adina Florea, a deschis o anchetă penală împotriva foștilor procurori DNA Oradea, Ciprian Man și Cristian Ardelean, în baza unor înregistrări apărute în presă. În aceste înregistrări, procurorii vorbeau despre dosare penale pe care urmau să le facă unor judecători. Deși au trecut mai mulți ani, autenticitatea acestor înregistrari nu a fost stabilită.

De altfel, nici ancheta nu a fost încheiată, cercetarea aflându-se în lucru la Mihaela Iorga Moraru, procuror special anume desemnat să instrumenteze dosare cu magistrați de la Parchetul General.

Foștii procurori DNA, Ciprian Man și Cristian Ardelean, în prezent procurori la Parchetul Tribunalului Bihor, au contestat la Înalta Curte durata prea mare a anchetei efectuate de Secția specială împotriva lor pentru presupuse abuzuri.

Cei doi au arătat că Adina Florea de la Secția Specială i-a pus sub urmărire penală pentru șantaj și abuz în serviciu în noiembrie 2019. Ulterior, procuroarea Adina Florea a fost recuzată și înlocuită din dosar cu un alt procuror, care, între timp, a plecat la Inspecția judiciară.