Evenimentul Zilei > EVZ Special > Scandalul Steaua – FCSB, la un nou nivel. Care este poziția UEFA
Scandalul Steaua – FCSB, la un nou nivel. Care este poziția UEFA

Scandalul Steaua – FCSB, la un nou nivel. Care este poziția UEFA

O statistică a UEFA, publicată la finalul acestui an, prezintă un clasament actualizat al celor mai bune echipe din istoria Cupei Campionilor Europeni / Ligii Campionilor.

Forul european continuă controversele în privința disputei dintre FCSB și Steaua, creditând clubul finațatorului Gigi Becali ca fiind câștigător în 1986 a Cupei Campionilor.

Astfel, în ierarhia all-time a forului european, pe locul 28 apare FCSB, având în dreptul său trofeul Cupei Campionilor Europeni (1986), 26 de participări în competiție, 145 de meciuri și 145 de puncte acumulate. Numele „Steaua București” nu apare în documentul respectiv.

UEFA adâncește controversele

Concret, UEFA o vede pe FCSB drept continuatoarea Stelei, în ciuda faptului că echipa lui Gigi Becali a fost nevoită să-și schimbe numele, iar cele două entități duc o luptă în justiție privind palmaresul, scrie digisport.ro.

Cel mai probabil, UEFA va separa istoria celor de la FCSB de cea a Stelei doar dacă va exista o hotărâre definitivă, care să ateste că gruparea aflată acum în Liga 1 nu este continuarea formației din Liga 3, scrie digisport.ro.

Forul european a procedat la fel și în decembrie 2019, când FCSB ocupa locul 27 în ierarhia respectivă.

La final de 2020, după FCSB, locul 28, în top 300 UEFA mai apar FC Dinamo 1948 (poziția 71), CFR 1907 Cluj (105), Universitatea Craiova (220), FC Argeș Pitești (239), Unirea Urziceni (255) și Fotbal Club Rapid 1923 SA (295).

Pe 5 iulie 2019, Tribunalul București i-a atribuit clubului Armatei palmaresul Stelei istorice, inclusiv Cupa Campionilor din 1986, care este cel mai important trofeu din istoria clubului roș-albastru. Decizia nu este definitivă și a fost atacată la recurs la Curtea de Apel de clubul lui Gigi Becali.

S-a solicitat dezafilierea clubului FCSB

Florin Talpan, juristul clubului finanţat de Armată, a cerut dezafilierea grupării lui Gigi Becali. El a somat oficial FRF și LPF să ia măsuri împotriva lui FCSB, despre care consideră că pretinde în mod nedrept că deține palmaresul istoric al Stelei.

Astfel, juristul CSA Steaua a solicitat în luna noiembrie „excluderea SC Fotbal Club FCSB SA din orice competiție europeană deoarece pe rea credință a fost inclusă în Liga 1 cu complicitatea Federației Române de Fotbal, dezafilierea SC Fotbal Club FCSB SA, dar și predarea locului în Liga 1 Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” București întrucât SC Fotbal Club FCSB SA s-a afiliat Federației Române de Fotbal în mod fraudulos”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.