Evenimentul Zilei > Social > Scandalul publicării datelor. Corpul de Control al premierului, în control la INSP
Scandalul publicării datelor. Corpul de Control al premierului, în control la INSP

Scandalul publicării datelor. Corpul de Control al premierului, în control la INSP

Corpul de Control al premierului face verificări la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în urma publicării listei tuturor centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății.

Reamintim că, de ieri, noul director interimar al INSP este Radu Cucuiu, în locul Simonei Pârvu.

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că, în urma unei discuţii avute cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de pandemie. Tot luni, președintele Comitetului național pentru campania de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a declarat el este cel care a făcut o informare către premier despre modalitatea de prezentare a datelor privind vaccinarea în mediul online, pentru că, în opinia sa, este necesară „o prevalidare” a informațiilor publicate.

După anunțul premierului privind controlul la Ministerul Sănătății, a fost sistată publicarea datelor privind epidemia – numărul de teste pe județe, rata de incidență în fiecare localitate, numărul de decese pe județe, numărul pacienților internați în fiecare spital.

Scandalul publicării datelor. Ce spune INSP

Institutul Naţional de Sănătate Publică a precizat joi că nu are „atribuţii şi drepturi” de administrare a platformei de programare pentru vaccinarea anti-COVID.

Într-un comunicat, INSP aminteşte că platforma de programare la vaccinare este dezvoltată şi administrată de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Potrivit sursei citate, orice solicitare de blocare a programărilor este făcută de către DSPJ printr-o cerere adresată STS, în baza solicitărilor autorităţilor publice locale şi/sau a unităţilor sanitare.

„Centrele de vaccinare sunt organizate de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi sunt comunicate atât Institutului Naţional de Sănătate Publică, cât şi STS, pentru a le asigura funcţionalitatea”, afirmă INSP.