Evenimentul Zilei > Politica > Scandalul Florin Cîțu ia o nouă turnură. Avocatul care l-a apărat, a fost condamnat pentru hărțuire sexuală
Scandalul Florin Cîțu ia o nouă turnură. Avocatul care l-a apărat, a fost condamnat pentru hărțuire sexuală

Scandalul Florin Cîțu ia o nouă turnură. Avocatul care l-a apărat, a fost condamnat pentru hărțuire sexuală

Avocatul care l-a apărat pe Florin Cîțu în Statele Unite, în urmă cu 20 de ani, pentru conducere sub influența alcoolului a fost suspendat din activitate pentru hărțuire sexuală.

În anul 2000, Florin Cîțu a fost apărat, în fața unei instanțe din Statele Unite, de avocatul Gerald Moothart. Ulterior, după 15 ani de la procesul Cîțu, avocatul a fost suspendat din activitate pentru că și-a hărțuit sexual cinci cliente, după cum relatează luju.ro.

Florin Cîțu a fost condamnat în anul 2000 pentru conducere sub influența alcoolului, de judecătorul Thomas R. Hronek de la Curtea Districtuală nr. 2 din statul Iowa. El a primit o sentință de două zile de închisoare și o amendă de 1.000 de dolari.

Actualul premier al României a fost reprezentat, în fața judecătorului de un avocat american, Gerald Anthony Lyman Moothart, și a primit o condamnare la două zile de închisoare și o amendă de 1.000 de dolari. Ulterior, în anul 2015, acesta urma să-și piardă licența, pentru 30 de luni, după un scandal de hărțuire sexuală. Avocatul a fost găsit vinovat că a hărțuit mai multe cliente și angajate.

Cazul avocatului datează din 2015

Acuzațiile formulate împotirva avocatului au vizat reclamații din perioada 2006 – 2011. Potrivit sursei citate mai sus, Gerald Anthony Lyman Moothart a apărut în fața Curții Supreme din Iowa care a decis să-i suspende licența de practică pentru „o perioada de timp nedeterminată, fără nici o posibilitate de reintegrare timp de 30 de luni”.

Astfel, potrivit sursei citate, într-un caz similar celui în care a fost implicat Florin Cîțu, avocatul a apărat o studentă de 22 de ani, arestată pentru conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor. El i-a obținut o înțelegere, tânăra fiind plasată sub probațiune. Într-un din întâlnirile pe care le-a avut cu aceasta, Moothart a făcut comentarii sexuale explicite și grosolane despre corpul ei.

Acuzații la adresa avocatului

Fata a mărturisit, ulterior, în fața judecătorilor că s-a simțit foarte incomod din această cauză. Moothart a recunoscut faptele dar nu a admis că acestea se petrecuseră în cadrul relației client – avocat.

Într-o altă situație, în octombrie 2010, Gerald Moothart a fost numit de tribunal să o reprezint pe o altă tânără, de 18 ani. Aceasta avea o problemă cu încălcarea regulilor impuse de probațiune. Avocatul s-a întâlnit cu clienta sa de câteva ori. În timpul unei întrevederi, acesta a făcut comentarii despre decolteul ei și i-a cerut să-și dea cămașă în jos.

O altă acuzație a venit din partea unei foste angajate pe care avocatul a reprezentat-o într-un caz de divorț. Într-o ocazie, când femeia l-a dus pe avocat la tribunal cu mașina, acesta a pipăit-o pe sâni. Într-o altă ocazie, la birou, avocatul i-ar fi arătat fotografia unei jucării sexuale și a întrebat-o dacă ar fi bine să o comande și să o folosească în timp ce fac sex. Ea a mărturisit că acest lucru a făcut-o să se simtă „extrem de incomod”, prezintă instanța.