Evenimentul Zilei > International > Scandalul dintre Turcia şi Rusia se INTENSIFICĂ. ULTIMA măsură luată de turci o să îl ÎNFURIE pe Putin
Scandalul dintre Turcia şi Rusia se INTENSIFICĂ. ULTIMA măsură luată de turci o să îl ÎNFURIE pe Putin

Scandalul dintre Turcia şi Rusia se INTENSIFICĂ. ULTIMA măsură luată de turci o să îl ÎNFURIE pe Putin

Turcia l-a convocat joi pe ambasadorul rus la Ankara, pentru a denunţa violenţele care au vizat ambasada sa de la Moscova, după ce armata turcă a doborât un bombardier rus la frontiera cu Siria, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe turc, informează AFP.

'În ultimele zile, suntem consternaţi să vedem că reprezentanţele noastre în Rusia şi întreprinderile turce din această ţară sunt victime ale unor atacuri psihice, sub pretextul unor manifestaţii', a notat ministerul turc într-un comunicat, denunţând o situaţie 'inacceptabilă'. 

Ankara a cerut Rusiei să ia 'măsuri de securitate suplimentare urgente', pentru a asigura protecţia misiunilor sale diplomatice pe teritoriul rus, se mai spune în document. 

Câteva sute de protestatari s-au adunat miercuri în faţa Ambasadei Turciei la Moscova, pentru a-şi manifesta indignarea faţă de doborârea unui avion militar rus de către aviaţia turcă. Potrivit serviciului BBC în limba rusă, protestatarii au aruncat în clădirea misiunii diplomatice cu pietre, sticle, ouă şi cutii cu vopsea, mai multe ferestre ale sediului ambasadei fiind sparte, însă poliţia nu a intervenit pentru a opri acţiunile protestatarilor, scrie Agerpres.

Avionul militar rus Su-124 a fost doborât de două avioane de vânătoare F-16 aparţinând Turciei. Ankara susţine că acesta a pătruns în spaţiul său aerian, în timp ce Moscova, care denunţă o "provocare planificată", afirmă contrariul, că a fost lovit fără nicun fel de atenţionare în spaţiul aerian al Siriei. Acest incident a declanşat o gravă criză diplomatică între cele două ţări