Evenimentul Zilei > Justitie > Scandalul din Parlament se mută la CCR. MAREA ÎNTREBARE ridicată de Zegrean
Scandalul din Parlament se mută la CCR. MAREA ÎNTREBARE ridicată de Zegrean

Scandalul din Parlament se mută la CCR. MAREA ÎNTREBARE ridicată de Zegrean

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat că scandalul din Parlament este unul normal pentru societatea românească. Zegrean a afirmat că „întotdeauna când s-au schimbat președinții de Camere a fost cu scandal și cu urlete” și că probabil situația va fi lămurită la Curtea Constituțională.

”Situații de genul acesta au mai fost, întotdeauna când s-au schimbat președinții de Camere a fost cu scandal și cu urlete. Este practică începând cu Adrian Năstase, când au încercat să îl schimbe și au crezut că pot să pună pe altcineva în locul lui, dar a ieșit Bogdan Olteanu președinte. A fost cu Blaga și cu Geoană, a fost cu Antonescu, cu doamna Roberta Anastase… Toți așa au fost schimbați în situații din acestea, de criză și de conflict și de discuții între ei”, a spus fostul preşedinte al CCR.

În opinia acestuia, practica Curții Constituționale ”este și de-o parte și de cealaltă: este o practică potrivit căreia numai cei care l-au propus pot cere revocarea lui, este și practică inversă, când Blaga a fost schimbat pur și simplu atunci cu suspendarea Președintelui și în 2012 cu revoluția parlamentară. Atunci a fost schimbată și Roberta Anastase fără să fi propus grupul ei, cei care i-au propus în funcții”.

Augustin Zegrean spune că dacă ”au avut un număr de voturi suficiente, este ok ce a fost acolo. Până la urmă asta contează: câți au votat, pentru că președintele de ședință nu ar fi supus votului niciodată chestia aceasta. Dacă s-a votat introducerea pe ordinea de zi s-a votat, asta înseamnă că făcea parte din ordinea de zi și președintele de ședință era obligat să respecte ordinea de zi, chiar dacă ei nu vor să respecte democrația. Acestea sunt problemele democrației pe care ei nu le acceptă. Parlamentarii hotărăsc ordinea de zi, ei o aprobă. Ordinea de zi se propune de Biroul Permanent, dar se aprobă în Camera Deputaților în prima ședință de luni se votează ordinea de zi”, a declarat acesta pentru Mediafax.

”Dacă ei au votat introducerea pe ordinea de zi, lucrurile sunt clare și președintele de ședință trebuia să supună la vot pentru că a fost inclusă prin vot pe ordinea de zi. Dacă s-a votat includerea pe ordinea de zi, atunci lucrurile sunt corecte. Problema este dacă s-a votat și dacă votul a fost corect, Liviu Dragnea nu mai este președinte”, a mai spus Zegrean.

Augustin Zegrean a mai spus că dacă nu a existat cvorum, este o problemă, ”pentru că trebuie jumătate plus unu să voteze”.

”Cel mai probabil situația va fi lămurită la Curtea Constituțională, dacă va cere cineva acest lucru. Problema este până atunci ce se întâmplă? Cine conduce până atunci Parlamentul?”, a conchis Zegrean.