Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandalul AstraZeneca. Autoritățile răspund întrebărilor venite de la pacienți
Scandalul AstraZeneca. Autoritățile răspund întrebărilor venite de la pacienți

Scandalul AstraZeneca. Autoritățile răspund întrebărilor venite de la pacienți

Autoritățile responsabile pentru campania de vaccinare au decis să răspundă întrebărilor venite de la pacienți, în scandalul provocat de vaccinurile produse de AstraZeneca.

Autoritățile răspund întrebărilor venite de la pacienți. Responsabilii campaniei de vaccinare vor răspunde întrebărilor legate de vaccinul AstraZeneca. Aceștia vor răspunde întrebărilor formulate pe pagina de Facebook, într-o sesiune care va începe la ora 15.00.

Platforma naţională de vaccinare anti- COVID anunţă pentru vineri, la ora 15,00, o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe Facebook. Vor fi luate în discuție temele legate de imunizarea cu vaccinul AstraZeneca și  despre acele reacții adverse care apar.

„12 martie, ora 15,00: Q&A – vaccinare AstraZeneca! Astăzi, începând cu ora 15,00, vom răspunde întrebărilor dumneavoastră ce fac referire la campania de vaccinare cu AstraZeneca. Până atunci, vă rugăm să lăsaţi nelămuririle dumneavoastră în comentarii şi vom încerca să răspundem la toate, în deschiderea sesiunii de întrebări şi răspunsuri”, scrie pe pagina de socializare RoVaccinare.

Anunțul vine după ce CNCAV a decis, joi seara, să retragă un lot de vaccin AstraZeneca. Este vorba despre 4.000 de doze care provin dintr-un lot cu probleme pentru care Italia a decis suspendarea temporară a administrării. Dozele de vaccine vor fi puse la păstrare.

Autoritățile vor continua imunizarea cu serul din celelalte loturi AstraZeneca.

Autoritățile răspund întrebărilor venite de la pacienți

Secretarul de stat Andrei Baciu, din Ministerul Sănătății a recomandat pacienților cu reacții adverse să apeleze la medicul de familie. El a precizat că în cazul unei urgențe, pacienții trebuie să solicite ajutor de specialitate la numărul de urgențe 112.

„În primul rând, aș sugera pentru orice chestiune medicală, dacă un pacient are o urgență, să sune la 112. Pentru afecțiunile curente pe care le avem, relația cu medicul de familie este esențială. De aceea trebuie să luăm legătura cu medicul de familie”, a declarat secretarul de stat, la Antena 3.

Vaccinarea cu AstraZeneca a fost suspendată

Mai multe state europene au decis să suspende imunizarea cu dozele de vaccin AstraZeneca după apariția mai multor cazuri de pacienți cu reacții adverse grave.

Austria a suspendat, duminică, administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri AstraZeneca. Decizia a fost luată după decesul unor persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge).

De asemenea, Italia a oprit administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca. Ca și în cazul Austriei, măsura a fost luată în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge. Doi bărbați au murit în Sicilia după ce au fost vaccinaţi recent cu acest ser.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat continuarea administrării vaccinului AstraZeneca. Autoritățile europene au subliniat că până în prezent, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze).