Evenimentul Zilei > International > Scandalul anului în America. Povestea unui miliardar acuzat de evaziune fiscală
Scandalul anului în America. Povestea unui miliardar acuzat de evaziune fiscală

Scandalul anului în America. Povestea unui miliardar acuzat de evaziune fiscală

Robert Smith este unul dintre cei mai cunoscuți miliardari nord americani, având o avere de mai multe miliarde de dolari.

Smith (foto) a fost acuzat că a pus la cale un plan alături de avocatul său, Carlos Kepke, de 82 de ani, o schemă de fraudare a bugetului federal. Procurorii americani susțin că miliardarul nu a plătit taxe în valoare de 225 de milioane de dolari, pe parcursul a 15 ani, folosindu-se de o schemă, din care făceau parte mai mulre offshore-uri.

De altfel, în rechizitoriu, procurorii SUA susțin că avocatul Kepke l-a ajutat pe Smith să creeze o rețea de trusturi offshore în Belize și insula Nevis din Caraibe, pentru a ascunde venituri de aproximativ 225 de milioane de dolari pe care Smith le-a câștigat din câștigurile de capital între anii 1999 și 2014.

Anchetatorilor americani nu le-a fost greu să afle afacerile derulate de miliardarul Smith, și asta din cauza unor greșeli sentimentale ale acestuia. El a înființat un offshore în Insulele Belize, căruia i-a spus Excelsior, în amintirea unui unchi cu care s-a înțeles foarte bine.

După ce adunat o avere considerabilă și a fost prins de procurorii americani, Robert Smith a recunoscut schema de fraudă fiscală și a semnat un acord rar, cu organele de urmărire penală, care i-a permis să nu fie pus sub acuzare și să ducă viața pe care o ducea înainte.

Ca parte a acordului de ne-urmărire penală semnat de Smith cu procurorii americani, el a fost de acord să depună mărturie împotriva fostului său partener de afaceri, Robert Brockman, care a fost acuzat în octombrie  2020, pentru ascunderea unor venituri estimate la două miliarde de dolari de la serviciul de venituri interne, find cea mai mare evaziune fiscală în istoria Statelor Unite.

Avocatul pus sub acuzare

Nu la fel de norocos a fost avocatul miliardarului. Carlos Kepke a fost pus sub acuzare de o curte federală din San Francisco, unde un mare juriu a apreciat că procesul poate să aibă loc.

Astfel, la 82 de ani, avocatul este acuzat că a conspirat cu Robert Smith pentru a înșela bugetul federal de plata celor 225 de milioane de dolari americani. Dacă va fi găsit vinovat, octogenarul ar putea primi până la cinci ani de închisoare pentru conspirație și până la trei ani pentru fiecare acuzație de depunere a unei declarații false.

Anchetatorii cred că Kepke a înființat societatea Excelsior, folosindu-se de mai multe prevederi neclare din Codul Fiscal al Statelor Unite. Banii depuși în conturile lui Smith, nu erau oficiali ai acestuia, dar cu toate acestea el avea dreptul de a decide după bunul plac în legătură cu sumele uriașe depuse de investitorii la bursă.

Între 2007 și 2014, Smith i-ar fi plătit lui Kepke, aproape un milion de dolari pentru crearea și gestionarea celor două entități, alături de o serie de alte servicii, inclusiv depunerea a trei declarații fiscale false. Potrivit rechizitoriului, pentru acest onorariu, Kepke a inclus și un serviciu de „curățare” a dosarelor miliardarului, prin distrugerea probelor care l-ar fi putut incrimina pe acesta.