Evenimentul Zilei > Politica > Decizie de ultimă oră luată de Klaus Iohannis. E despre combaterea evaziunii
Decizie de ultimă oră luată de Klaus Iohannis. E despre combaterea evaziunii

Decizie de ultimă oră luată de Klaus Iohannis. E despre combaterea evaziunii

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Decizie de ultimă oră luată de Klaus Iohannis. E despre combaterea evaziunii. Totodată, liderul de la Palatul Cotroceni a mai semnat alte două decrete importante. ”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 31 martie 2021, următoarele decrete:

Decret pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (PL-x 354/04.06.2018);

Decret privind promulgarea Legii privind suplimentele alimentare (PL-x 468/12.11.2012);

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 18 din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României (PL-x 530/08.09.2020)”, se arată pe presidency.ro.

Decizie de ultimă oră luată de Klaus Iohannis

La 17 februarie 2021, CCR decidea că este constituțională legea care arăta că evazioniștii scăpau de închisoare dacă prejudiciul pe care l-au produs era mai mic de 100.000 de euro și achitau integral valoarea pagubei produse. Curtea Constituţională respingea astfel sesizările ÎCCJ, ale Guvernului României şi ale Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniştii scăpau de închisoare.

„Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate (după conexarea celor trei sesizări cu acelaşi obiect formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului) şi a constatat că sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate, dispoziţiile Legii privind modificarea şi completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscal”, se arăta în comunicatul în care magistrații CCR transmiteau că actul normativ nu încălca prevederile constituționale.

Președintele guvernul ședință
Presedintele Klaus Iohannis

Deciziile ÎCCJ și ale CCR

La data de 17 decembrie 2020, Instanţa supremă a sesizat CCR în legătură cu neconstituţionalitatea proiectului de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Respectivul proiect de lege prevedea că se poate aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală dacă valoarea prejudiciului era mai mică de 100.000 de euro și era achitată integral.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, iar modificările vizau în principal Articolul 10. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor la data de 19 decembrie 2018, dar a fost atacată de PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională, care a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate prin Decizia nr. 147/2019. La reexaminare, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat o serie de amendamente; parlamentarii au introdus pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa cu închisoarea în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.