Evenimentul Zilei > Politica > Răzbunarea Opoziției. Blochează pensiile, măsura populară a puterii. Bonus: combaterea evaziunii fiscale rămâne în așteptare
Răzbunarea Opoziției. Blochează pensiile, măsura populară a puterii. Bonus: combaterea evaziunii fiscale rămâne în așteptare

Răzbunarea Opoziției. Blochează pensiile, măsura populară a puterii. Bonus: combaterea evaziunii fiscale rămâne în așteptare

Liberalii au dat o lovitură UDMR, după ce politicienii formațiunii nu s-au alăturat Opoziției la moțiunea de cenzură. În sesizarea făcută la CCR, în care reclamă neconstituționalitatea asupra Legii privind sistemul public de pensii, este contestat amendamentul propus de UDMR, referitor la reducerea stagiului de cotizare a persoanelor cu dizabilități.

Acest amendament a fost o monedă de schimb în negocierile purtate între UDMR și coaliția PSD-ALDE pe susținerea Guvernului.

„Este instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilități care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane și nu pentru toți cetățenii cu nevoi speciale”, se arată în sesizarea făcută de parlamentarii PNL și USR. În plus, este instituită o condiție obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care generează situații în care persoanele în cauză sunt discriminate și supuse unui dublu standard.

Alte dispoziții criticate ca fiind neconstituționale privesc condiționarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligației fiscale de achitare a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă. „Astfel, este deschisă posibilitatea încălcării dreptului constituțional la pensie al angajatului, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplinirea unei obligații aflată în sarcina angajatului”, se arată în document.

Deputații PNL au mai atacat la CCR și modificările aduse Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

„Considerentele avute în vedere privesc cadrul juridic privilegiat stabilit în cazul persoanelor care săvârșesc infracțiuni de evaziune fiscală, de natură a încuraja astfel de fapte antisociale și nu de a descuraja evaziunea fiscală, respectiv prejudicierea statului și, implicit, a contribuabililor.

Totodată, reglementarea confuză adoptată oferă posibilitatea făptuitorului de a interpreta legea în sensul a patru posibile cazuri de evaziune fiscale, descoperite, în care beneficiază de clemență prin înlăturarea cercetării penale/judecătorești. În acest mod este înlăturată pedeapsa pentru acest tip de fapte penale de o gravitate aparte și echivalentă cu cea a altor tipuri de infracțiuni în care nu este aplicat același regim juridic”, susțin contestatarii legii.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.