Adevărul despre suplimentele alimentare pentru îmbunătățirea memoriei

Adevărul despre suplimentele alimentare pentru îmbunătățirea memoriei

Păstrați-vă banii pentru altele, căci experții spun că nu are rost să îi dați pe suplimentele alimentare pentru îmbunătățirea memoriei.

Un grup de experți britanici este de părere că suplimentele pentru îmbunătățirea memoriei nu ar trebui recomandate persoanelor cu o stare bună de sănătate. 

Suplimentele dietetice precum vitaminele nu au nicio contribuție la îmbunătățirea sănătății creierului și sunt pur și simplu o risipă de bani pentru persoanele sănătoase, scrie The Guardian, care citează un raport al Global Council on Brain Health.

Potrivit cifrelor furnizate de americani, de exemplu, vânzările de suplimente pentru îmbunătățirea memoriei s-au dublat între 2006 și 2015, ajungând la o valoare de 643 de milioane de dolari, iar peste un sfert dintre adulții americani de peste 50 de ani consumă în mod regulat suplimente alimentare pentru a-și menține creierul sănătos.

În timp ce rafturile farmaciilor și drogheriilor din întreaga lume dau pe-afară de borcane și cutii cu suplimente alimentare, mult lăudate pentru menținerea funcțiilor cerebrale sau a performanțelor mentale, grupul internațional de experți susține că NU există în prezent probe care să ateste faptul că aceste suplimente ajută persoanele în vârstă, sănătoase. Ba, mai mult, sunt dăunătoare pentru sănătate!

”Nu există nicio dovadă convingătoare care să recomande suplimentele alimentare pentru sănătatea creierului la persoanele în vârstă cu o stare bună de sănătate”, scriu exeperții într-un raport citat de The Guardian. ”Nu s-a demonstrat că suplimentele întârzie apariția demenței, nici că pot preveni, trata sau pune în remisie maladia Alzheimer sau alte maladii neurologice care provoacă demența”, mai spun experții.

Echipa notează că o lipsă de anumiți nutrienți, cum ar fi vitaminele B9 și B12 are legătură cu problemele funcționării cognitive sau ale sănătății creierului, iar suplimentele s-ar putea dovedi utile la persoanele care au o astfel de deficiență.

În Regatul Unit, circa 20% dintre persoanele de peste 60 de ani prezintă o deficiență de vitamina B12, de exemplu, notează The Guardian. Experții citați sunt de părere că este importantă consultarea unui medic înainte de a se începe administrarea oricărui supliment alimentar, și că este preferabil să se obțină nutrienții direct, printr-o alimentație sănătoasă.

Pentru moment, echipa de experți nu poate recomanda persoanelor sănătoase să ia suplimente pentru sănătatea creierului, recomandarea lor este pur și simplu stupefiantă pentru mulți: ”Țineți-vă banii în buzunare!”.

CREDIT FOTO: Image by Bruno Glätsch from Pixabay 

 

Ne puteți urmări și pe Google News