Evenimentul Zilei > Actualitate > SCANDALOS. Cel mai faimos LEU din Zimbabwe a fost ucis de un american într-o partidă ILEGALĂ de vânătoare
SCANDALOS. Cel mai faimos LEU din Zimbabwe a fost ucis de un american într-o partidă ILEGALĂ de vânătoare

SCANDALOS. Cel mai faimos LEU din Zimbabwe a fost ucis de un american într-o partidă ILEGALĂ de vânătoare

Cecil, cel mai faimos leu dintr-un parc natural din Zimbabwe, a fost ucis de un dentist american la o partidă ilegală de vânătoare. Procesul celor care au organizat această vânătoare, calificată de ministrul turismului din Zimbabwe, Walter Mzembi, drept "crimă atroce", începe miercuri, informează AFP.

Potrivit experţilor, povestea tristă nu se opreşte aic, deoarece şi puii lui Cecil sunt sortiţi pieirii. Masculul care va prelua conducerea familei îi va ucide pentru ca femelele să aducă pe lume propriii lui urmaşi.

Uciderea lui Cecil a provocat un val de revoltă la nivel internaţional şi a dat un nou impuls organizaţiilor ecologiste care solicită interzicerea vânătorii de lei pe întregul teritoriu ţării şi nu numai în parcurile naturale, transmite Agerpres.

În vârstă de 13 ani, celebru pentru coama lui neagră, Cecil era vedeta parcului Hwange, care a primit anul trecut 50.000 de vizitatori, dintre care 23.000 străini.

Potrivit unui ONG de mediu, la 6 iulie, animalul ar fi fost atras, în timpul nopţii, în afara parcului cu ajutorul unei carcase de animal legate de un vehicul în mişcare. Stomatologul Walter James Palmer a tras apoi asupra lui cu un arc cu săgeţi, dar nu a reuşit decât să-l rănească.

"L-au urmărit şi l-au găsit abia după 40 de ore şi atunci a fost ucis cu focuri de armă", a explicat pentru presa locală preşedintele organizaţiei Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF, Forţa Specială pentru Conservarea mediului din Zimbabwe), Johnny Rodrigues.

Iniţial, s-a crezut că responsabil de moartea falnicului leu era un spaniol, dar această organizaţie a stabilit că vânătorul, despre care nu se ştie dacă mai este în zonă, era Walter James Palmer, un dentist bogat din statul american Minnesota. Informaţia a fost confirmată, într-o conferinţă de presă organizată marţi la Harare, de către Asociaţia Operatorilor de Safari din Zimbabwe (SOAZ).

Walter James Palmer a fost lăudat cu ani în urmă în presă pentru aptitudinile sale sportive. În 2009, ziarul 'New York Times' spunea despre el că ar fi învăţat să tragă cu arcul la vârsta de 5 ani şi că era capabil să 'nimerească o carte de joc trăgând de la 90 de metri distanţă'.

Vânătorul profesionist Theo Bronkhorst, care a organizat acţiunea, şi fermierul Honesto Ndlovu, pe terenul căruia a fost omorât Cecil, vor compărea miercuri, acuzaţi fiind de braconaj, în faţa tribunalului din oraşul turistic Victoria Falls, în care se află renumita cascadă Victoria de pe fluviul Zambezi.