Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal național. Reacții dure în cazul care a cutremurat România
Scandal național. Reacții dure în cazul care a cutremurat România

Scandal național. Reacții dure în cazul care a cutremurat România

Moartea unui bărbat de 55 de ani, după ce a fost dat cu spray lacrimogen, de un jandarm, de la o distanță mai mică de zece centimetri, a iscat un comentariu dur din partea lui Denise Rifai, realizator de emisiuni la Realitatea TV.

Rifai a intervenit în emisiunea lui Octavian Hoandră, de la Realitatea TV,  și a spus că a urmărit filmarea în care se vede o femeie jandarm în timp îl dă cu spray lacrimogen pe un bărbat care se opunea încătușării. Ulterior, mai exact la nici 24 de ore de la eveniment, bărbatul a murit, după chiar la locul incidentului a suferit un stop cardio respirator.

Jandarmii au fost chemați să intervină de un părinte, care a reclamat faptul că fiica lui, în vârstă de 12 ani, a fost atinsă indecent de către bărbatul, care mai avea un dosar pentru astfel de comportamente.

„Noi, la Tv, trebuie să dăm imagini blurate. Eu am primit un videoclip cu filmul pe larg al acestei acţiuni dezastruoase. Sunt minute bune. La tV sunt doar câteva secunde. Imobilizarea aceasta a jandarmilor asupra acestui domn, nu mai contează cine era, era un individ. Omul respectiv era imobilizat, cumva ciudat… Jandarmii erau căţăraţi pe omul acesta minute în şir. Tânăra jandarmeriţă îi pulverizează în faţă un spray pe care-l avea în dotare. Erau clar pe el, nu erau în stare să-i pună cătuşele. Renunţă să-i mai pună cătuşele, îl întorc, încearcă să-i dea un fel de prim-ajutor. L-au luat la palme, se vede că omul urinase. Imaginile din filmul netăiat sunt şocante. Omul făcuse infarct când a fost imobilizat de jandarmi. L-au luat la spital, a decedat dimineaţă în jurul orei 11.00. Este inuman ce s-a întâmplat. Sunt încremenită. Noi avem o filmare de 6 minute. Jandarmeriţa i-a băgat spray-ul în gură. Se aud răcnete ale omului. Când văd că omul e leşinat, îl întorc, apoi doi poliţişti încearcă să-i dea un prim-ajutor, cu palme peste faţă. Nu ştiu ce să facem cu Jandarmeria asta”, a spus Denise Rifai care a cerut să se ia măsuri dure împotriva celor vinovați.

Realizatoarea de la Realitatea TV a mai spus că regulamentul de utilizare a spray-ului lacrimogen obligă ca acesta să fie folosit de la o distanță minimă de un metru și jumătate. ”Aceştia (jandarmii – n.n.) s-au chinuit zece minute să imobilizeze un bărbat suspectat că ar fi pipăit o minoră de 12 ani, aflată în apropierea scenei. Incapabili să-l liniştească, oamenii legii i-au pulverizat spray paralizant direct în față. Asta, deşi regulamentul interzice folosirea spray-ului lacrimogen de la o distanţă mai mică de un metru şi jumătate. Eu sunt sigură că între jandarmi sunt bărbaţi de calitate. Oameni de mare calitate umană, dar sunt probabil tot mai mulţi indivizi angajaţi care n-au fost antrenaţi cum se cuvine. Cred că nu mai sunt instruiţi cum trebuie. Cred că sunt angajaţi oameni de pe drum, efectiv. Ei sunt în slujba noastră, nu este în fişa postului lor să omoare oameni. Pe întreaga filmare sunt imagini şocante. Nu vreau să jignesc întreaga Jandarmerie română”, a încheiat Denise Rifai.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.