Evenimentul Zilei > Social > Scandal în licee! Elevele îmbrăcate provocator nu sunt lăsate să intre la cursuri
Scandal în licee! Elevele îmbrăcate provocator nu sunt lăsate să intre la cursuri

Scandal în licee! Elevele îmbrăcate provocator nu sunt lăsate să intre la cursuri

Fetele de liceu revendică dreptul de a se îmbrăca aşa cum doresc la cursuri.

Pe reţelele de socializare sunt tot mai multe relatări despre şcoli care refuză intrarea fetelor din pricina îmbrăcămintei considerate provocatoare.

În minijupe, decoltee adânci şi cu părţi ale corpului descoperite, elevele nu au fost lăsate să intre în şcoli. Luni, răspunzând unei chemări pe reţelele de socializare, fetele din licee şi din colegii au sfidat „îmbrăcămintea adecvată”, cerută de majoritatea regulamentelor şcolare, pe care le consideră sexiste.

Săptămâna trecută, odată cu creşterea temperaturilor, ţinutele au devenit mult mai lejere. Pe reţelele de socializare s-au multiplicat poveştile despre şcoli care interzic intrarea fetelor din pricina hainelor considerate provocatoare. Iar de aici, au apărut diferite hastaguri (#monday14septembre şi #liberationdu14) pentru a încuraja fetele de şcoală generală şi liceu să vină în clase îmbrăcate aşa cum consideră ele.

„Săptămâna trecută multe fete n-au fost primite fiindcă purtau crop tops (jumătăţi de tricou). Cântăreaţa Angèle a susţinut mişcarea pe social, a fost o mare mobilizare”, spune Ève, din clasa a IX-a, elevă la liceul Turgot din Paris. La liceul Montaigne, Esther, elevă tot în clasa a IX-a, era îmbrăcată cu un crop top alb: „De obicei nu mă îmbrac aşa, dar azi mi-am zis că trebuie s-o fac”.

Convocată la director fiindcă i se vedea sutienul

„Săptămâna trecută am fost chemată la director fiindcă sutienul meu era vizibil. A spus: Aici nu suntem la plajă. I-am spus că nu trebuie să se uite la decolteul meu. Acum îmi va chema părinţii la şcoală”, spune Judith de la Liceul Condorcet, cu o palmă de maieu dantelat şi buricul la vedere. După părerea sa regulamentele şcolare care impun o „îmbrăcăminte adecvată”, sunt de fapt interpretate într-un fel foarte vag.

În educaţia naţională, controlul îmbrăcămintei face parte din regulamentele de ordine interioară ale fiecărei şcoli. „Totdeauna această chestiune a fost una delicată”, admite Florence Delannoy, membră a unui sindicat al profesorilor din Lille. „Cea mai mare parte a regulilor fac parte din cele clasice”, fiindcă îmbrăcăminte adecvată „poate da naştere la diferite interpretări”.

Vag juridic şi stereotipuri sexiste

Uniunea Naţională a Elevilor din licee (UNL), a declarat: „judecăţile care sunt emise, deseori se apropie de stereotipuri sexiste”, afirmă Mathieu Devlaminck, preşedintele acestui for. Liceenele au fost jignite în mod deosebit de un argument folosit pentru a le obliga să se „acopere”: hainele prea „lejere” ar putea deranja desfăşurarea lecţiilor.

„Cu câteva luni în urmă, când eram încă în şcoala generală eram îmbrăcată cu o vestă foarte decolatat croită, iar un consilier şcolar mi-a zis că nu era adaptată fiindcă puteam distrage profesorii şi băieţii”, spune Élisa, de la liceul Condorcet, notează 20 Minutes.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: