„Dosare de presă”- Carmen Avram, despre supereroii de pe rețelele de socializare care vor să salveze lumea

„Dosare de presă”- Carmen Avram, despre supereroii de pe rețelele de socializare care vor să salveze lumea

Europarlamentarul PSD Carmen Avram consideră că tendința noilor generații este de a-și crea supereroi care să le satisfacă nevoia de dreptate.

Carmen Avram a vorbit pe larg în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre tendința celor de la Hollywood de a produce blockbuster-e doar despre supereroi.

 „Eu cred că lumea este, pur și simplu, mai ales în ultima vreme, au apărut generații noi și trecutul comunist, de exemplu, trecutul cu abuzuri e foarte departe de ei. Cum erau foarte departe de mine războiul care se încheiase sau perioada stalinistă și nu ascultam poveștile decât pe jumătate.

Au venit aceste generații care consideră că istoria recentă nu-i mai privește în niciun fel. În schimb, ce simt ele, simt nedreptatea. Că, uite, avem această țară absolut spectaculoasă, care nu reușește să ajungă la potențialul ei. Și e furios. Sau care are frustrări personale și dă vina pe oricine altcineva. Și au nevoie să-și creeze supereroi. Au nevoie să creadă în supereroi.

Și cred că e în firea noastră să ne uităm, de la Dumnezeu și până la oameni pe care-i considerăm providențiali, întotdeauna căutăm pe cineva care să ne salveze din momentul în care suntem. Și cred că s-au creat și la Stalin, și la comunismul din România, a fost foarte ușor să creezi supereroi într-o situație istorică, într-un context istoric, care era plin de nedreptate, de sărăcie, de speranțe îngenuncheate, de oameni disperați și aveai nevoia să crezi în ceva.

Și cred că Occidentul e exact la fel. S-a uitat inițial spre Ceaușescu, și-au zis „Uite-l, mă, pe ăsta micu cum stă el în calea Armatei Roșii și se ridică împotriva Uniunii Sovietice, pentru ceea ce a făcut la Praga, în Cehia”. Și l-au făcut supererou, pentru că au avut nevoie să creadă în el. Și pentru că au existat și interese majore”, a spus fosta jurnalistă.

„O ordine care nu e ordine, e de fapt un haos”

Europarlamentarul PSD consideră că, în momentul de față, liberalismul, ca de altfel întreaga clasă politică, se află într-o scădere de popularitate. Iar explicația ar consta în existența rețelelor de socializare.

Omul simplu, cu probleme, deziluzionat de clasa politică, frustrat de viața pe care o are poate intra pe Facebook, pe Instagram sau pe Twitter și îl pot critica sau înjura pe președintele țării sale. În acest mod, dispare respectul față de autoritate, iar like-urile validează pe cel care își face singur dreptate.

„Astăzi suntem exact în aceeași situație. Suntem într-un faliment al clasei politice. Citeam într-o carte, recent, că secolul trecut a început cu sisteme liberale, cu sisteme totalitare, cu liberali, democrați și, după aceea, naziști. Mai târziu, au rămas doar liberalii și comuniștii. După Revoluția din 89, au rămas doar liberalii, liberalismul. Și explicația era că liberalismul, în momentul ăsta, este într-o pierdere accentuată de popularitate din cauza globalizării. Care a deschis relația omului obișnuit cu Donald Trump, de exemplu. Intri pe Instagram și îl înjuri pe Donald Trump, pe președintele Americii.

Și începe să-și scadă, pe de o parte, respectul față de autoritate, dispare misterul. Și, pe de altă parte, simți că poți să-ți faci dreptate mai bine, pentru că-l înjuri pe ăla, primești milioane de like-uri pentru că l-ai înjurat pe președinte, ești validat și ai senzația că poți să faci ordine. Dar această ordine, nu e ORDINE. E, de fapt, HAOS. Pentru că asta înseamnă vendetă personală sau în grupuri mici.

Și dacă ne uităm ce se întâmplă în lume, au apărut tot felul de formațiuni. Acuma recent au fost în America, zeci de proteste ale unei grupări ca un cult, care are ceva legătură cu Satana, care consideră Hollywood-ul partener al Satanei și pe Donald Trump sau pe democrați, și au aceste proteste ale acestor oameni, care au avut pe Facebook 200.000 de like-uri și de simpatizanți. Și pe care Facebook-ul a trebuit să-l închidă, pentru că era extrem de violent. Dar e o grupare care crește permanent. Oameni care-și caută dreptatea în felul lor, în același fel în care-și caută dreptatea Anonymous”, a mai spus Carmen Avram.