Prorietarii fermei situate în apropiere de localitatea Darmstadt angajau, în fiecare an, aproximativ 100 de lucrători sezonieri din Europa de Est, cei mai mulţi din România, dar anul acesta, din cauza pendemiei, fermierii au fost nevoți să angajeze lucrători germani, care habar nu aveau să folosească uneltele.

După venirea munictorilor români, lucrurile au început să se miște, iar cantităţile recoltate au crescut masiv. „Dar acum e un dezastru”, spune Anja Hamm, unul dintre proprietarii fermei.

După încheierea carantinei de 14 zile, unii dintre lucrătorii sezonieri au început să nu mai asculte de instrucţiunile angajatorului şi au recoltat căpşuni verzi.

Aşa a început scandalul între fermieri şi români. „Au fost insulte pe care n-ai vrea să le auzi vreodată”, spune Anja Hamm.

Românii au început să se certe între ei

„Cei care nu au luat parte la revoltă au fost ameninţaţi de colegi: Când te întorci acasă, îţi vei găsi familia din România într-un scaun cu rotile”, povesteşte proprietara fermei.

Se pare că scandalul a pornit de la faptul că o altă fermă din Turingia i-a ademenit pe români cu salarii mai mari, iar a doua zi după scandal, opt dintre muncitori au plecat.

„Pe de o parte, mă bucur că au dispărut problemele din curtea mea. Dar fiecare om care muncea era important”, mai spune Anja Hamm.

Din cauza lipsa forţei de muncă, fermierii din Germania se „bat” pe muncitorii români, oferind salarii mai mari, în condiţiile în care sparanghelul rămâne pe câmp, scrie ziarulromanesc.de.