Astfel, potrivit raportului, zeci de gimnaste australiene au fost abuzate sexual și batjocorite, din 1980 până în prezent. În conformitate cu relatarea BBC, care citează mai multe publicații din Australia, aceste investigații au fost solicitate de Federația Australiană de Gimnastică după apariția documentarului “Athlete A”, care l-a incriminat pe fostul medic al naționalei SUA, Larry Nassar.

Legea Tăcerii a fost depășită

Gimnastele australience au prins curaj și au decis să nu mai țină nimic secret. În total, s-au însumat 57 de interviuri cu gimnaste, persoane din familiile lor, dar și antrenori. Sportivele au fost deseori hărțuite sexual, iar uneori se întâmpla chiar în timpul antrenamentelor, în vestiare sau până și în locurile publice.

În urmă cu puțin timp, un scandal similar a avut loc și în Grecia. Rumorile privind severitatea regimului de antrenament al gimnastelor românce au apărut și le sporadic în presă.

Declarații terifiante ale gimnastelor australience

O gimnastă australiană a declarat: “M-a abuzat în diferite feluri, de multe ori cu mama mea în cameră”.

“Am fost abuzată de un maseur în timp ce mă trata pentru o accidentare. Eu aveam vreo 8 sau 9 ani la acea vreme. Pe atunci, abuzul, sexul și reclamațiile erau noțiuni străine pentru mine. Acea persoană m-a abuzat în diferite feluri, de multe ori cu mama mea în cameră”, a fost una dintre cele mai șocante dezvăluiri, fără a se preciza însă numele persoanei în cauză.

Gimnastele și fostele gimnaste nu erau doar abuzate, ci și batjocorite, iar de cele mai multe ori asta se întâmpla de față cu colegele.

Deocamdată, identitatea gimnastelor este protejată, însă anchetele continuă. Între timp, Federația Australiană de Gimnastică și-a cerut scuze pentru cele întâmplate și promnite că va lua măsuri.

“Gimnastica Australiană își cere fără nicio rezervă scuze tuturor sportivelor, familiilor lor și membrilor acestora care au trecut printr-o formă de abuz în timpul participării la acest sport. De asemenea, le mulțumim sportivelor și celorlalți membri ai comunității care s-au angajat în acest proces al amintirilor și au conștientizat curajul lor în a face așa ceva”, se arată într-un comunicat.