Evenimentul ZileiEVZ SpecialSecret milenar descoperit în coronavirus. Cercetătorii s-au întors în timp să afle adevărul

Secret milenar descoperit în coronavirus. Cercetătorii s-au întors în timp să afle adevărul

Secret milenar descoperit în coronavirus. Cercetătorii s-au întors în timp să afle adevărul
Se pare că omenirea se confruntă cu coronavirusul încă de la începutul omenirii.

Potrivit unui studiu, strămoșii noștri din Asia de Est ar fi fost chinuiți de un astfel de virus cu peste 25.000 de ani în urmă.

Conform studiului, acest virus le-ar fi dat bătăi de cap timp de milenii întregi.

Virușii au fost o problemă a omenirii încă de la începuturi. Se pară că evoluția a făcut doar să fim puțin mai rezistenți, deoarece probabil COVID-19 ar fi făcut mult mai multe victime dacă își făcea apariția cu 100 de ani în urmă.

Pandemia de COVID-19, care acum a provocat mai mult de 3 milioane de decese, a arătat cât de vulnerabili suntem în fața virușilor.

„Au existat întotdeauna viruși care au infectat oamenii”, a declarat autorul principal al studiului, David Enard, profesor de evoluție la Universitatea din Arizona. „Virușii sunt într-adevăr unul dintre principalii factori de selecție naturală”, a mai spus el.

Folosind instrumentele moderne, cercetătorii pot detecta amprentele acestor agenți patogeni antici în ADN-ul oamenilor care trăiesc astăzi. Aceste date, la rândul lor, ar putea oferi informații valoroase pentru a ajuta la anticiparea viitoarelor pandemii, a spus Enard pentru Live Science. „Este foarte posibil ca lucrurile care s-au petrecut în trecut să se întâmple și în viitor.”

Folosind informațiile disponibile într-o bază de date publică, Enard și echipa sa au analizat genomul a 2.504 de persoane din 26 de populații umane diferite din întreaga lume.

Coronavirusul antic

Cercetătorii au descoperit la persoanele din Asia de Est urme ale interacțiunii vechi cu coronavirusurile.

O formă de coronavirus ar fi apărut acum 25.000 de ani, iar răspândirea variantelor care au suferit mutații ar fi continuat să aibă efecte până acum 5.000 de ani, sugerând că virusul antic a amenințat populația din această zonă geografică timp de milenii.

„Virușii exercită una dintre cele mai puternice presiuni asupra oamenilor în ideea ca aceștia să se adapteze, iar coronavirusurile există probabil cu mult timp înainte de oameni”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat la Departamentul de Medicină de la Universitatea din California, care, însă, nu a luat parte la studiu. „Nu este neașteptat că aceste coronavirusuri să fi dictat adaptarea oamenilor, iar acest studiu prezintă o investigație fascinantă despre când și cum a avut loc acest proces”, a mai spus acesta.


Accesează: