Experții lansează o undă de șoc. Ivermectina nu este eficientă în tratarea pacienților COVID-19. Ce argumente au
- Andreea Vlad
- 20 aprilie 2021, 11:22
Controversatul medicament a stârnit o polemică în lumea medicală de pe întregul mapamond.
Ivermectina nu are niciun beneficiu în tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, care au forme medii sau severe. Acest lucru este demonstrat de unul dintre cele mai riguroase studii ştiinţifice realizate până acum, potrivit Antena 3. Cercetarea a fost făcută în Columbia, pe 476 de pacienți. Jumătate dintre ei au primit pastile de Ivermectină, iar ceilalți au primit tablete placebo.
Marile speranțe cu privire la descoperirea unui tratament-minune contra COVID-19, Ivermectina, au debutat în luna iulie 2020, când mai multe studii efectuate în laborator arătau că medicamentul poate reduce reproducerea virusului SARS-CoV-2.
Medic român: Automedicația este periculoasă
Medicii din Iaşi susțin însă că au existat mulţi pacienţi care s-au tratat "după ureche" cu Ivermectină, fără să consulte un specialist. "Acest tratament urmează calea unui alt medicament minune, este un medicament folosit în tratarea persoanelor cu lupus, care a dispărut din farmacii fiind utilizat în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19. Nici Plaquenilul sau hidroxiclorochina nu sunt eficiente în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, formă moderată", a declarat medicul Ionuț Nistor.
Specialiştii apreciază că de rezultatul acestor studii depinde politica medicală a fiecărui stat. Medicii au tras un semnal de alarmă cu privire la automedicație încă de la începutul pandemiei, când oamenii au început să cumpere medicamente pe bandă rulantă, pentru a se proteja de noul coronavirus.
Este nevoie de teste clinice mai aprofundate
Potrivit New York Times, medicamentul folosit de decenii în domeniul veterinar necesită probe mai solide, teste clinice efectuate pe oameni care să demonstreze că poate trata cu adevărat bolile virale. În aprilie 2020, cercetătorii australieni au raportat că medicamentul blochează coronavirusurile din culturile celulare, însă au recurs la un dozaj atât de mare încât putea avea reacții adverse puternice în cazul oamenilor.
FDA (Food and Drug Aministration), autoritatea americană care reglementează medicamentul, a emis imediat un avertisment. “Aceste medicamente de uz veterinar care conțin Ivermectină pot dăuna oamenilor“, a avertizat instituția pe 5 martie 2021, care a recomandat să nu fie folosită în terapia anti-Covid-19. Agenția europeană de profil a publicat un avertisment similar luna aceasta. De asemenea, tot în aprilie, British Medical Journal a avertizat contra utilizării Ivermectinei indiferent de severitatea infecției SARS-CoV-2.
Cazuistica arată rezultate mixte în testele clinice cu Ivermectină, recomandată în special în America Latină. Însă specialiștii americani recomandă precauție în utilizarea sa și teste clinice la un nivel mai extins, care să arate fără dubii că produsul farmaceutic ameliorează sănătatea celor infectați cu noul coronavirus, conchide NY Times.