Evenimentul Zilei > Social > Vești proaste de la guvern. Scade ajutorul plătit de stat în caz de deces
Vești proaste de la guvern. Scade ajutorul plătit de stat în caz de deces

Vești proaste de la guvern. Scade ajutorul plătit de stat în caz de deces

Ajutorul plătit de stat în caz de deces, pentru asigurați și pensionari se reduce în acest an, cu aproximativ 50 de lei, conform proiectului de lege al bugetului asigurărilor sociale.

Ajutorul de deces  plătit de stat pentru asigurați sau pensionari scade, în 2021. Prevederea apare în proiectul de lege a bugetului asigurărilor sociale de stat, promovată de Guvern, pentru 2021. Conform actului normativ, ajutorul de deces se va reduce de la 5.429 de lei, cât este în prezent, la 5.380 de lei. Reducerea va fi de 49 de lei.

Valoarea ajutorului de deces se stabilește, conform Legii 263/2010, prin bugetul asigurărilor sociale de stat, în fiecare an. Valoarea acestuia nu poate fi mai mică decât cuantumul salariului mediu brut.

„Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, prevede actul normativ.

În acest an, 2021, Guvernul estimează că vaoarea câștigului salarial mediu brut va fi mai mica decât cea de anul trecut. Valoarea ajunge la 5.380 de lei.

Cine primește ajutorul de deces

Legea stabilește că, la moartea unui asigurat sau pensionar, ajutorul de deces poate fi cerut de o singură persoană. De regulă este vorba despre cel care a suportat cheltuielile de înmormântare pentru defunct. Acesta poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană. Dovada suportării cheltuielilor se face prin chitanțe, facturi, bonuri fiscale etc.

Ajutorul de deces se acordă, la cerere, de casele județene de pensii, în baza certificatului de deces. În principiu, sumele sunt plătite în cel mult trei zile lucrătoare de la momentul solicitării.

Cuantumul plătit este cel care se aplică efectiv, prin legea bugetului valabilă la data decesului. De exemplu, pentru o persoană decedată pe 1 februarie 2021 se aplică încă actualul cuantum de 5.429 de lei. Dacă decesul survine după intrarea în vigoare viitoarei legi a bugetului asigurărilor de stat, atunci suma va fi de 5.380 de lei.

Scade ajutorul de deces plătit de stat

Conform acelorași prevederi, scade și ajutorul plătit în cazul decesului unei membru al familiei al unui asigurat sau pensionar. Valoarea acestuia este stabilită, prin lege, la jumătate din ajutorul de deces plătit în cazul unui asigurat/pensionar. Astfel, în aceste cazuri, ajutorul de deces va fi, în 2021, de 2.690 de lei. Și în acest caz vorbim de o scădere (25 de lei), din moment ce actualmente suma este de 2.715 lei.