De ce a întârziat bugetul pe 2021? Lider PNL: E greu să aduci USR la aceeași masă

De ce a întârziat bugetul pe 2021? Lider PNL: E greu să aduci USR la aceeași masă

Liberalul Florin Roman a explicat de ce s-a născut atât de greu bugetul pe anul 2021. Motivul principal ar fi lipsa de experiență a USR, dar și dinamica unei coaliții de guvernare.

De ce a întârziat bugetul pe 2021? Invitat duminică în emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3, unul dintre liderii PNL, deputatul Florin Roman, a explicat de ce bugetul din acest an s-a finalizat atât de greu. „Este un guvern de coaliție, iar un buget se naște mai greu în această formulă. Cu colegii din USR e mai complicat, ei nu au această experiență a unei coaliții politice. E greu pentru Cîțu să îi aducă la aceeași masă". Săptămâna aceasta, alianța USR-PLUS a cerut mai mulți bani pentru  ministerele sale, ceea ce a dus la contre cu premierul și cu ministrul Finanțelor.

Roman: Cel mai mare buget de investiții din ultimii 31 de ani. Cîțu e un maniac al investițiilor

Liberalul a oferit detalii și despre structura proiecției bugetare pe 2021. „Va fi un buget țintit în special pe investiții. Este cel mai mare buget de investiții din ultimii 31 de ani. Îl cunosc bine pe Florin Cîțu, este un maniac al investițiilor. Eu merg pe mâna lui".

O altă componentă importantă a bugetului pe 2021 o reprezintă tăierile. „Tăierile sunt foarte importante", a precizat Florin Roman.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii se îndoiesc că Guvernul va putea trece România prin criza economică

În cadrul emisiunii a fost prezentat și un reportaj tip vox populi. Majoritatea celor chestionați de reporterii Antena 3 au declarat că se îndoiesc că guvernul va reuși să treacă țara prin criză. Este cel mai slab guvern de la Revoluție încoace, a apreciat un bărbat în vârstă. O doamnă intervievată a remarcat că actualul guvern nu se preocupă să investească serios nici în economie, nici în sănătate.

Proiectul bugetului de stat 2021 include tăieri importante și măsuri de criză

Vineri seară, după amânări succesive. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul legii bugetului de stat 2021. Potrivit proiectului de buget, Guvernul plafonează cheltuielile cu salariile bugetarilor la 110 miliarde lei. Salariile bugetarilor sunt îngheţate la nivelul lunii decembrie 2020 pentru anul 2021. Aceasta este principala măsură dintr-un set care ar urma să aducă bugetului de stat o economie de 17,6 mld. lei. Cifra înseamnă 1,55% din PIB-ul de 1.117 de lei, cât speră guvernul să fie în 2021, relatează Ziarul Financiar.  În 2020 cheltuielile de personal ale bugetarilor au fost de 110 mld. lei, respectiv 10,6% din PIB.

Proiectul de buget anunțat de premierul Cîțu include o serie de măsuri de austeritate, precum restructurări în companiile de stat neperformante, plafonarea pensiilor speciale, eliminarea unor sporuri la bugetari, tăierea voucherelor de vacanță pentru profesori etc. Pensiile nu vor mai crește în 2021.