Iohannis pune țara la cale cu liderii coaliției. Discuțiile vizează bugetul și negocierea prefecților

Iohannis pune țara la cale cu liderii coaliției. Discuțiile vizează bugetul și negocierea prefecților

Klaus Iohannis pune țara la cale cu liderii coaliției de guvernare, pe care i-a convocat pentru o discuție pe tema bugetului și despre stadiul negocierilor pentru prefecți.

Președintele Klaus Iohannis pune țara la cale cu liderii coaliției și cu premierul Florin Cîțu.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au fost convocați la o nouă întâlnire cu președintele. De asemenea, la discuții a fost invitat și liderul minorităților din Parlament, Varujan Pambuccian.  Întâlnirea are loc la Vila Lac și, conform unor surse politice, discuțiile vor fi axate, în principal, pe construcția bugetului din acest an.

Potrivit acelorași surse, o altă temă abordată la întâlnirea cu președintele Iohannis ar fi legată de negocierile pentru funcțiile politice. Liderii PNL, USR PLUS și UDMR nu au reușit să se înțeleagă încă cu privire la împărțirea prefecturilor. Negocierile au intrat în impas de câteva săptămâni, iar liderii coaliției nu reușesc să ajungă la o înțelegere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Klaus Iohannis a mai avut o discuție, în cursul zilei cu miniștrii UDMR din Guvernul Cîțu. El i-a convocat la Palatul Cotroceni pe Kelemen Hunor și pe ministrul tineretului și sportului, Eduard Novak.

Președintele Klaus Iohannis intenționează să aibă consultări periodice cu liderii coaliției de guvernare.

Iohannis pune țara la cale cu liderii coaliției

Klaus Iohannis i-a mai convocat la o întâlnire, pe liderii coaliției și în primele zile ale acestui an, pe 6 ianuarie. Printre subiectele discutate la acel moment au fost bugetul de stat pe anul 2021, campania de vaccinare anti-COVID-19, deschiderea şcolilor.

„A fost o discuţie după instalarea Guvernului. Să facem o evaluare a modului în care funcţionează coaliţia, a planurilor mai puţin aşa pe termen lung, bugetul, pandemia, campania de vaccinare, deschiderea şcolilor, susţinerea creşterii economice”, au precizat surse citate de Agerpres.

Președintele a fost informat, la vremea respectivă și cu mersul negocierilor pentru împărțirea funcțiilor guvernamentale.

„L-am informat pe domnul preşedinte că am terminat negocierile pe palierul doi şi trei al funcţiilor de demnitate publică. Este vorba despre cele mai jos de miniştri. Și, de asemenea, i-am transmis că mai avem de rezolvat problema prefecţilor”, au susţinut sursele politice.

Orban despre construcția bugetului

Liderul PNL, Ludovic Orban, susține că nu va fi nici o creștere de taxe și impozite în bugetul pe 2021. El a precizat că întârzierile la elaborarea acestuia se datorează discuțiilor compleze din guvern.

„Din ceea ce ştiu eu, nu există nicio creştere de taxe şi impozite. Construcţia bugetului se realizează, nu e o întârziere. Guvernul a spus că va finaliza proiectul de buget la începutul sesiunii parlamentare. Sigur, e vorba de un Guvern nou învestit. E un guvern de coaliţie şi întotdeauna discuţiile pe legea bugetului sunt un pic mai complexe. Am încredere că Guvernul va finaliza în cel mai scurt timp proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat”, a declarant Ludovic Orban.