Evenimentul Zilei > Actualitate > Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, interzisă pelerinilor. Cum vor reacționa credincioșii?
Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, interzisă pelerinilor. Cum vor reacționa credincioșii?

Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, interzisă pelerinilor. Cum vor reacționa credincioșii?

Mitropolia Moldovei și Bucovinei îi îndeamnă pe pelerinii din țară să renunțe să mai vină la Iași pentru a participa la manifestările religioase dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu a anunțat, luni seara, că Biserica Ortodoxă a luat act de decizia autorităților statului de a limita deplasările la acest eveniment, prilejuit de sărbătorirea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări religioase, asemenea celei de la Iași, numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respective. Măsura a fost justificată prin faptul că riscul de infectare este foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocarele.

„Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași. Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei”, a declarant purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.

El a adăugat că pelerinii se pot dedica altor activități plăcute Domnului, în perioada în care ar fi trebuit să se deplaseze la Iași, iar acest lucru le va adduce la fel de multă mângâiere.

„De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere. Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, a declarat luni seara pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei citat de Ziarul de Iași.

Autoritățile solicită evitarea deplasărilor

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat că manifestările religioase se vor desfăşura fără participarea pelerinilor sau a credincioşilor din alte localităţi.

„Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu e numai participarea la faţa locului, riscul major e pe durata transportului. Dacă se stă în autocar sau maşină ore, e suficient să fie singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi care au călătorit în mijlocul respectiv infectaţi acasă. Sper că populaţia ne înţelege această decizie, sărbătorile se fac, dar cu participanţi vor fi numai cei care au domiciliu sau reşedinţă în localitatea unde se desfăşoară activitatea respective”, a declarat Raed Arafat.

Doliu uriaș în Biserica Ortodoxă. A fost ucis de COVID. Sute de mii de enoriași îl plâng

Alertă de ultimă oră. Școlile din Capitală, închise de Covid-19. Măsurile sunt imediate

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: