Evenimentul Zilei > Actualitate > Ne întoarcem la starea de urgență? Ce spune Raed Arafat
Ne întoarcem la starea de urgență? Ce spune Raed Arafat

Ne întoarcem la starea de urgență? Ce spune Raed Arafat

Autoritățile române nu iau în calcul, în acest moment, închiderea unor activități sau reintroducerea stării de urgență și izolarea la domiciliu, pe fondul creșterii numărului de infecții cu noul coronavirus.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, la Târgu Mureş, că în acest moment nu se discută despre închiderea unor activităţi sau de lockdown, însă vor fi luate măsuri suplimentare pe fondul creşterii numărului infectărilor cu SARS-COV-2.

„Nu ştiu dacă este vorba de o stare de urgenţă, dar vorba de măsuri care să fie luate suplimentar din cauza creşterii numărului cazurilor, asta este posibil. Noi tot timpul am zis că este posibil ca să se ia măsuri locale, măsuri zonale care să fie intensificate, iar controalele să fie intensificate pentru că trebuie să controlăm această creştere”, a explicat Raed Arafat.

ȘefuL DSU a precizat că nu s-a discutat despre revenirea la starea e urgență însă vor trebui instituite măsuri de restricție la nivelul unor zone, acolo unde numărul îmbolnăvirilor este în creștere.

Nimeni nu a vorbit concret de o stare de urgenţă sau nimeni nu a spus – sau cel puţin nu am auzit eu – că va fi instituită o stare de urgenţă. Trebuie să fie totuşi instituite unele măsuri pentru că unele prefecturi au început să le instituie, unde cifra este mai mare, incidenţa e mai mare, să instituie nişte reguli judeţene, locale, în anumite localităţi şi ne putem aştepta să crească astfel de măsuri”, a precizat Raed Arafat.

Şeful DSU a spus că în această perioadă este foarte importantă cooperarea populaţiei, care trebuie să păstreze regulile de distanţare şi pe cele de igienă.

„Fără discuţie aceste măsuri sunt necesare şi cea mai necesară este colaborarea oamenilor, precum purtarea măştii, respectarea regulilor de distanţare şi acesta este cel mai important lucru”, a precizat Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că oamenii trebuie să lase la o parte semnele de întrebare cu privire la oportunitatea purtării măștilor și a adoptării celorlalte măsuri de protecție sanitară și să urmeze recomandările autorităților

„Degeaba luăm măsuri dacă oamenii nu le respectă. Oamenii trebuie să lase la o parte semnele de întrebare care au fost puse de unii şi de alţii, care nu ştiu ce motive au avut în spate ca să ducă aceste campanii împotrivă, şi să asculte totuşi recomandările care vin oficial, care vor să rezolve această problemă. Oamenii ar trebui să fie echipă cu noi, o echipă în care noi să lucrăm împreună cu ei”, a arătat Arafat.

Şeful DSU a mai spus că în această perioadă de toamnă apar virozele şi gripele, iar acesta este un motiv în plus ca populaţia să poarte mască şi să respecte normele de igienă personală.

Rusia are pe țeavă încă un vaccin împotriva COVID-19. Va fi mai eficient?

Încă două județe din România sunt pe lista roșie a Germaniei. Lista completă