Evenimentul Zilei > Actualitate > Sănătate de sezon: Intoxicația cu ciuperci este poate fi mortală!
Sănătate de sezon: Intoxicația cu ciuperci este poate fi mortală!

Sănătate de sezon: Intoxicația cu ciuperci este poate fi mortală!

Dacă nu vă pricepeți la ciuperci, mai bine nu vă hazardați să le culegeți din pădure! Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală, atrag atenția medicii de la urgențe. Iată ce trebuie să știți despre astfel de intoxicații, care sunt simptomele și cum trebuie să acționați.

„Un bărbat de 67 de ani din Heleșteni nu a mai putut fi salvat. Soția și fratele acestuia au fost transportați de urgență la spital. S-au intoxicat cu ciuperci culese din pădure. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte!”, arată Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Ce trebuie să știți:

– Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă.

– Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajunga la urgențe în stare critică.

– Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.

Metodele „băbeși” de identificare a ciupercilor toxice nu funcționează când vine vorba de ciuperci, explică medicul.

„Cunoscătorii” „nu au nicio șansă să „identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciuipecile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă”, spune dr. Ciuhodaru.

El explică și că simptomele intoxicației sunt nespecifice.

„Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci”.

Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și de reactivitatea individuală.

Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvoltă rapid o simptomatologie zgomotoasă

 La acești pacienți adesea formele clinice sunt grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).

Rețineți, cel mai bine e să consumați doar ciuperci:

– Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă. fără aviz fitosanitar, culese de ,,cunoscători”. nu merită riscul decontarii in vieti omenești.

– care sunt tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.

– care sunt curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor) .

– care sunt păstrate în frigider.

– Se consumă întotdeauna preparate.

În cazul intoxicației:

– Mergeți la spital la apariția primelor simptome!

– Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.

– Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).

– Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră  500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.